chrome firefox opera safari iexplorer

24 вересня: цікаво знати

24 вересня 2021 о 06:04

За народним календарем 24 вересня – день Федори. В цей день остаточно прощаються з літом і говорять: «На Федору літо кінчається – осінь починається».

Щодо погоди, то підмічали: «Федора замочить хвоста» або «Осіння Федора поділ підтикає, а зимова (12 січня) хусткою ніс закриває», тобто, після цього дня починаються дощі та перші заморозки, а взимку після Федори мають бути хуртовини.

24 вересня зазвичай влаштовували капустяні вечірки. Люди збиралися разом і готували різноманітні страви з капусти.

За церковним календарем 24 вересня вшановують преподобного Силуана Афонського; преподобну Феодору Олександрійську; перенесення мощей преподобних Сергія та Германа, Валаамських чудотворців; мучеників Димитрія, Єванфію, дружину його, і Димитріана, сина їхнього; мучеників Діодора і Дидима, Сирійських; мученицю Ію; преподобного Єфросина.

Іменинники 24 вересня:

Феодора, Герман, Сергій, Дмитро, Ія.

24 вересня народились:

1801 – Михайло Остроградський – видатний український математик. Автор 40 праць з математичного аналізу, математичної фізики, теоретичної механіки. Остроградський встановив формулу перетворення інтеграла по об’єму в інтеграл по поверхні, названу його ім’ям – формула Остроградського. ЮНЕСКО у 2001 році внесла М.Остроградського до переліку видатних математиків світу.

1816 – Михайло Чалий – український педагог і громадсько-культурний діяч, літератор, перший біограф Т. Г. Шевченка.

1894 – Роман Купчинський – український письменник. Автор численних маршово-похідних, героїчних, ліричних і жартівливих пісень січових стрільців («Засумуй, трембіто», «Зажурились галичанки», «Ірчик» та ін.), а також прозових творів – хроніки стрілецьких буднів.

Події 24 вересня:

1869 – на американському ринку відбулася паніка через масову скупку золотих зливків двома бізнесменами (т. зв. «чорна п’ятниця»).

1941 – в окупованому німцями Києві почалися вибухи замінованих радянськими диверсантами будинків на Хрещатику та сусідніх вулицях. Серед зруйнованих цього дня 324 будівель був «будинок Гінзбурга» – «перший хмарочос України». Водночас загинуло кілька тисяч мирних мешканців.

1960 – в США спущено на воду перший атомний авіаносець «Ентерпрайз».

1970 – міжпланетна станція «Луна-16» доставила на Землю місячний ґрунт.

1989 – Папа Іван Павло II привселюдно приніс вибачення Галілею й повернув йому «право бути законним сином церкви».

1995 – Україна відхилила пропозицію президента Білорусії Олександра Лукашенка про створення митного союзу з Білорусією і Росією.

1996 – відкритий для підписання Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань.

1998 – в Ліоні (Франція) уперше проведена операція з трансплантації руки людині.

2004 – під час президентської виборчої кампанії в Україні в Івано-Франківську було вчинено «яєчний замах» на Віктора Януковича.

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути