chrome firefox opera safari iexplorer

Костянтин Острозький повернувся в Києво-Печерську лавру

10 вересня 2021 о 18:58

Відновлення надгробного пам'ятника Великому гетьману і видатному полководцю 16 ст. полководцю Костянтину Острозькому планують завершити до кінця наступного року. А до 507-ої річниці перемоги під Оршею, коли об'єднане військо українців, литовців і поляків під командуванням князя Острозького розгромило армію Московського царства, скульптори показали, як нині проходять роботи.

На території Києво-Печерської лаври вже відновлена третина пам'ятника. Саме тут, в Успенському соборі, згідно із заповітом, Костянтин Острозький був похований у 1530 р. На замовлення сина князя Василя над похованням у серпні 1579 р. був поставлений надгробний монумент у стилістиці ренесансу із рожевого мармуру, який був знищений під час підриву собору в листопаді 1941 року.

ostrogski.com

Із 2015 року почався процес відновлення надгробку. Фінансують роботи завдяки українським благодійним фондам та уряду Литви.

«Коли українці, поляки, литовці і інші нації були в єдності — ми перемагали. Литва себе чітко позиціонувала як наш друг і союзник і це пришвидшило процес повернення Костянтина Острозького в Києво-Печерську Лавру, — зазначив засновник фонду „Рідна країна“, співголова громадського комітету відновлення надгробка князя Острозького Микола Томенко. — Подяка нашим невтомним працівникам-скульпторам Олесю Сидоруку та Борису Крилову, Фонду «Корона князів Острозьких» та його очільнику Робертасу Габуласу за жертовність і патріотизм! Шануємо нашу історію та її героїв! І не забуваємо, що Україна і Литва — навіки разом!».

Розділи: Унікальне

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути