chrome firefox opera safari iexplorer

Михайлу Грушевському — 155

29 вересня 2021 о 12:30

Цього року виповнюється 155 років від дня народження українського історика, громадського і державного діяча, одного з фундаторів української державності Михайла Сергійовича Грушевського.

Михайло Грушевський народився 29 вересня 1866 року у м. Хелмі (тепер – Республіка Польща) в сім'ї вчителя. Закінчив Київський університет св. Володимира, захистив магістерську дисертацію. Потім викладав у Львівському університеті, де в 27 років став першим в Україні професором з історії України.

У Галичині, крім наукової та викладацької роботи, Грушевський активно займається громадсько-політичною діяльністю. 1908 р. переїздить до Києва, 1917-ого очолює Центральну раду, але після гетьманського перевороту емігрує.

В Україну вчений повертається в 1924 р. Створив власну наукову школу. Очолював кафедру історії українського народу при Історико-філологічному відділі, Історичну секцію з численними комісіями, археографічну комісію, науково-дослідну кафедру історії України ВУАН. 1929 року став академіком АН СРСР. Внаслідок цькування й переслідувань ученого позбавлено більшості посад. До останніх днів він продовжував працювати. Помер М. Грушевський у 1934 р. у Кисловодську. Похований на Байковому цвинтарі в Києві.

За спогадами сучасників, Грушевський мав надзвичайну працездатність. Спав 4 години на добу, увесь свій час присвячував роботі. Він починав творчий шлях саме як письменник. Однак чимало літературних текстів дотепер не друкувалися. Значний їх масив уперше було надруковано у виданні «Михайло Грушевський: Із літературної спадщини» – Нью-Йорк – Київ. – 2000.
Фото М.С.Грушевського 1917 року

Михайло Грушевський – це вчений світового рівня, творча спадщина якого вражає своїм тематичним діапазоном, енциклопедичністю, універсальністю. Йому належать близько двох тисяч праць з історії, соціології, літератури, етнографії, фольклору та фундаментальна «Історія України-Руси», названа метрикою українського народу.

На переконання відомого сучасного українського історика Ярослава Грицака «велика заслуга Грушевського полягала в тому, що він першим створив національну парадигму української історії. Його найреволюційнішим твором є не багатотомна «Історія України-Руси», а невеличка стаття «Звичайна схема «русскої» історії й справа раціонального укладу історії східного слов’янства», яку він опублікував 1904 року… Грушевський стверджував, що лише тоді, коли буде написано історію самої України та інших націй, ergo – історію української, білоруської та інших націй, наголоси в історії Східної Європи буде правильно розставлено» /Розмови про Україну. Ярослав Грицак – Іза Хруслінська. Пер. з польської Богдани Матіяш. К. 2018. с.48/.

Пошановуючи пам'ять про великого Українця, хочеться зазначити про його коріння і зв'язок з Черкащиною. В автобіографії (1926 р.) Михайло Грушевський засвідчив: «Я походжу з давньої (звісної з ХVІІІ в.), але бідної духовної родини Грушів, пізніше Грушевських, що загніздилася в Чигиринськім повіті.

Були се переважно дячки, паламарі, але дідові мойому Федорові вдалось дійти священства і перейти під Київ, до села Лісників, і се помогло батьку мойому Сергію вийти на дорогу…».

Марина Бугеря, завідувачка відділу науково-просвітницької та виставкової роботи Черкаського обласного краєзнавчого музею

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути