chrome firefox opera safari iexplorer

У Польщі поставлять пам'ятник Грушевському

20 червня 2011 о 09:11

У польському місті Холм (Люблінське воєводство), де у вересні 1866 р. народився майбутній перший Президент України Михайло Грушевський, йому поставлять пам’ятник.

Про це під час круглого столу на тему: «Роль і місце Михайла Грушевського в становленні державності України», який відбувся у рамках відзначення 15-ї річниці Конституції України за участю делегації з Волині повідомив Генеральний Консул України в Любліні Олег ГОРБЕНКО, повідомили  у прес-службі Волинської ОДА.

Як зазначено в повідомленні, О.ГОРБЕНКО зауважив, що Михайло Грушевський є одним із символів нашої державності і саме тому вирішено збудувати у сквері неподалік православної церкви міста пам’ятник першому Президенту України. Генеральний консул повідомив, що цей проект буде реалізовано за підтримки голів облдержадміністрацій Західної України.

Під час перебування у Холмі волиняни поклали квіти до меморіальної таблиці будинку, де народився Михайло Грушевський, а також на Холмській гірці – до пам’ятника Пилипові Пилипчику та до замурованого входу в підземелля римо-католицького костьолу де, за переказами, знаходиться прах короля Данила Галицького, в також — до обеліска в центральній частині міста, де в 1941—1944 рр. розташовувався гітлерівський табір для військовополонених, в якому було замордовано понад 200 тис. солдатів та офіцерів армій країн Антигітлерівської коаліції.

Учасники делегації відвідали й кладовище в с. Сагринь Грубешівського повіту, де віддали шану пам’яті загиблим у березні 1944 року українцям.

 

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути