chrome firefox opera safari iexplorer

Європейський Союз прокидається після ковідного сну

07 жовтня 2021 о 10:31

З ініціативи Словенії в Брдо відбувався неформальний саміт ЄС- Західні Балкани. 

Вперше після тривалої перерви прем‘єр Словенії виступив із сміливої заявою про необхідність повторити успіх євроінтеграції 2004 року і до 2030 року прийняти до ЄС 6 країн: Албанію, Боснію й Герцоговину, Північну Македонію, Чорногорію, Сербію та Косово. 

Напередодні саміту вдалося досягти низки успіхів у справі примирення щодо цих країн: президент Північної Македонії вперше побував з офіційним візитом у Греції; залагоджено конфлікт щодо так званих авто-номерів між Сербією і Косово; триває дискусія про компроміс у вимозі Болгарії визнати македонську мову діалектом болгарської…

Після переговорів 6 жовтня на неформальній зустрічі під впливом низки країн, ймовірно Німеччини та Франції передовсім, ухвалена резолюція вітає необхідність розширення ЄС балканськими державами, проте не містить конкретного терміну їх вступу.

Загалом експерти відзначають важливість цієї зустрічі після довгої ковідної паузи та вітають активну позицію Словенії, яка нині головує в ЄС!

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути