chrome firefox opera safari iexplorer

У ніч на понеділок українці зможуть побачити «кривавий місяць»

25 вересня 2015 о 13:23

В ніч на понеділок, 28 вересня, мешканці Землі стануть очевидцями рідкісного астрономічного явища — «кривавого супермісяця». Наступного разу щось подібне відбудеться лише через 18 років, повідомляє Громадське радіо.

За поточними розрахунками NASA, «кривавий місяць» розпочне свій «схід» в ніч на 28 вересня, о 3:11 за київським часом, і стане повністю червоним приблизно в 5:00 ранку.

У цей день на астрономічному календарі збігаються одразу дві події: супермісяць і так званий «кривавий місяць».

Назва Blood Moon (тобто кривавий місяць) поширена у англомовних країнах. У інших країнах це називається прозаїчніше — місячне затемнення. Воно відбувається, коли Сонце, Земля і Місяць вирівнюються по прямій. Таке явище ще відоме як сигизія, тобто вирівнювання трьох або й більшої кількості астрономічних тіл в межах Сонячної системи.

Саме під час затемнення Місяць потряпляє в тінь Землі і у певні моменти його поверхню можна спостерігати з нашої планети у криваво-червоних кольорах.

Затемнення — явище, яке відбувається доволі часто, як правило, двічі на рік. У ХХІ столітті воно відбудеться ще 228 разів.

Проте 28 вересня ця подія доволі особлива. Адже затемнення співпадає із супермісяцем.

Супермісяць — це момент найбільшого зближення Землі зі своїм природним супутником. Під час супермісяця Місяць виглядає більшим (на 14%) і яскравішим (на 30%).

В астрономії будь-яка найближча до Землі точка навколоземної орбіти небесного тіла (неважливо, чи це Місяць чи шутчний супутник), називається перигей.

Співпадіння супермісяця та затемнення відбуваться раз на декілька десятків років. Останнє спостеріглося 1982 року, а наступне ми побачимо лише 2033.

Як пишуть журналісти британської газети Independent, незважаючи на нестандартну назву кривавий супермісяць навряд чи матиме якийсь надзвичайний вплив на землян.

«Єдине що дійсно може трапитися на Землі під час затемнення, це те, що люди, які дивилися вночі на небо, прокинуться наступного ранку з болем у шиї», вважає Ноа Петро, фахівець НАСА.

Розділи: Довкілля

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути