chrome firefox opera safari iexplorer

Що приготувати на Різдво?

06 січня 2015 о 09:26

Різдво Христове — світле, важливе, особливо шановане віруючими людьми свято, якого чекають цілий рік. На Різдво, як і на Новий рік, прийнято готувати багатий святковий стіл і збиратися за ним всією сім'єю, щоб відзначити найважливіше християнське свято. У цій статті ми розповімо про те, що краще приготувати на Різдво.

Різдво на Русі було святом найбільш шанованим, самим довгоочікуваним і бажаним. Його передував різдвяний піст, який і сьогодні існує в православної церкви і триває з 28 листопада по 6 січня, після цього поста на Різдво Христове народні гуляння були веселими, а сімейні застілля — найбагатшими за весь рік. Чекаючи його, господині задовго думали, що приготувати на Різдво, заздалегідь готувалися до свята.

6 січня — в останній день посту, наші предки готували і їли сочиво (звідси і назва попереднього Різдва дня — Святвечір), що представляло собою розмочені у воді зерна, пісну кашу. За святковий же стіл сідали тільки з першою вечірньою зіркою, чому? Тому, що, за біблійними переказами, зірка (Віфлеємська зірка) стала головним символом народження Христа. Спочатку їли кутю — страва, що символізувало воскресле життя, блага блаженного життя. Після куті переходили до закусок, які, як вважається в усьому християнському світі, повинні бути без м'яса, молока і сметани (тваринних продуктів). Після закусок наступала чергу вінегрету, салатів, ікри, риби солоної та копченої, оселедця. Наступним блюдо був злегка теплий суп — рибна або грибна солянка, або пісний борщ, до нього подавали пиріжки з капустою і грибами. На десерт їли горіхи, яблука, пряники, макові рулети, обов'язково пили узвар — насичений компот, більш солодкий, ніж зазвичай. Таким був святкову вечерю напередодні Різдва.

Готуючись до застілля 6 січня, на стіл під скатертину обов'язково клали сіно — на згадку про вифлеємські ясла, скатертина повинна буквально хрустіти. Посуд і прилади використовували тільки найкращі, а гостей мало бути обов'язково парне число (якщо непарне — ставили зайвий прилад). Страв завжди було 13, крім супу — всі холодні, а суп — лише трохи теплий, тому господиня не повинна вставати з-за столу і ходити на кухню. Кожна страва повинні були спробувати все, в тому числі і діти.

Справжній бенкет починався 7 січня — в перший день після посту. У цей день головною прикрасою столу ставав гусак з яблуками, також їли м'ясні страви з великих цільних шматків м'яса (буженина, грудинка тощо) та субпродуктів (фарширований свинячий шлунок, качині і курячі тельбухи, начинені яйцем баранячі ніжки і т.п .).

Фарширований гусак, курка або качка вважалися і продовжують вважатися сьогодні головними символами різдвяної трапези. А ось традиція пекти пироги сьогодні поступово слабшає, хоча наші предки не обходилися без пирогів ні в звичайні дні, ні, тим більше, в свята. Їх робили з м'ясом, мізками, рибою, горохом, яйцями, цибулею, картоплею та іншими овочами.

Ми зібрали в цій статті рецепти страв, з якими ви зможете скласти меню повноцінної різдвяної вечері 7 січня, багатої, смачної — як було прийнято на Русі, і не мучитися питанням про те, що приготувати на Різдво. Ми розповімо про найкращі, традиційні різдвяні страви, які гідно прикрасять святковий стіл в світле свято Різдва Христового.

Рецепт куті з рису або пшениці

04-01-15-foto-700x525-1

Інгредієнти:

  1. 1 склянка рису або цільних зерен пшениці
  2. 1 склянка ізюму б / к
  3. 100 г. меду
  4. цукор і сіль

Спосіб приготування

Як приготувати різдвяну кутю. Відварити рис в підсоленій воді, відкинути на друшляк, додати цукор, мед, перемішати. Промиті родзинки залити окропом, витримати півгодини, додати в сочиво, перемішати. Подати сочиво до столу. Приємної трапези!

Рецепт пирога з капусти та грибами

Інгредієнти:

  1. 500 г. бездріжджового листкового тіста
  2. по 200 г. печериць або інших грибів і білокачанної капусти
  3. 100 г. сиру твердого
  4. 60мл молока
  5. 20 г. вершкового масла
  6. 2 картоплі
  7. 2ст.л. олії
  8. 1ст.л. соєвого соусу
  9. ? ч.л. сушеного базиліка
  10. перець, сіль

Спосіб приготування

  • Нашаткувати тоненько і підсолити капусту, поперчити її і обсмажити до готовності на 1ст.л. олії. Нарізати невеликими шматками гриби, разом з базиліком обсмажити на такій же кількості олії 10хв, полити соєвим соусом і потомити 2-3хв.
  • Відварити картоплю до готовності, додати вершкове масло і гаряче молоко, потовкти у пюре. Перемішати гриби з капустою, пюре, 50 г. тертого сиру. Духовку нагріти до 210 градусів, без всього запекти 2 коржі листкового тіста, не розплющуючи їх попередньо, застеливши деко пергаментом, протягом 13-15 хв.
  • Дати коржам трохи охолонути, на один викласти всю начинку, накрити другим, посипати тертим сиром, запекти пиріг ще 3-5хв до розплавлення сиру, остудити піріг і подавати, нарізавши порційними шматочками. Приємної трапези!

Цей рецепт, безумовно, сучасний, але він чудово поєднує в собі продукти, які дуже часто використовувалися для святкових трапез на Русі — гриби, картоплю і капусту. Це лише один з варіантів, ви можете приготувати не такий пиріг, а будь-який інший пиріг з капустою і / або грибами, пиріжки — вибирайте страви на свій смак.

Рецепт узвара — компот з сухофруктами

Інгредієнти:

  1. 1,5-2л води гарячої
  2. 300-400 г. сухофруктів (слива, яблуко, груша, вишня, шипшина, родзинки)
  3. 3ст.л. цукру
  4. 1ст.л. меду

Спосіб приготування

Промити сухофрукти, теплою водою залити, залишити до набухання. 1,5-2л води довести до кипіння, всипати цукор, покласти в приготований сироп сухофрукти, злити з них після вимочування воду, довести до кипіння, зробити середній вогонь, проварити 30хв, потім зробити мінімальний вогонь і варити компот ще 20хв. В остиглий компот додати мед, розмішати до його розчинення, настоювати узвар ще 10хв, накривши кришкою, на слабкому вогні. Під кришкою дати постояти узвар ще 5-10хв перед подачею.

Узвар — напій достатньо концентрований, дайте йому як слід настоятися перед подачею.

Рецепт різдвяного десерту — пиріжки з яблуками

Інгредієнти:

  1. 700 г. яблук
  2. 500 г. пшеничного борошна
  3. 60 г. маргарину
  4. 50 г. вершкового масла
  5. 5г дріжджів
  6. 2 яйця
  7. 1 стакан молока
  8. 3 ст.л. цукру
  9. 2 ч.л. олії
  10. ? ч.л. солі

Спосіб приготування

  • Розчинити дріжджі в теплому молоці, додавши 1 ч.л. цукру. Яйця збити з цукром, що залишився і сіллю, змішати опару і яєчну масу, додавши розтоплений негарячій маргарин, влити 2-3 ст.л. олії, перемішати, замісити тісто, поступово додаючи просіяне борошно. Накрити тісто рушником, залишити на 1ч в теплі.
  • Яблука очистити, невеликим кубиком нарізати, обсмажити на олії на середньому вогні 2хв, всипати трохи цукру, перемішати. Відщипувати рівні шматочки від тесту, розкатати в коржик, в центр класти начинку з яблук, формувати пиріжки. Викласти пиріжки на змащене вершковим маслом деко вниз швом, випікати після 10-15-хвилинної розстойки, змастивши збитим яйцем, в нагрітій до 20 градусів духовці близько 20хв до зарум'янювання. Приємною трапези!

Рецепт різдвяного гусака з яблуками

04-01-15-foto-700x430-2

Інгредієнти:

  1. гусак вагою близько 3 кг
  2. 1,5кг картоплі
  3. 10 стебел цибулі-шалот
  4. 8 дрібних червоних яблук
  5. 5 кислих зелених яблук або 3 айви
  6. 2 келихи вина білого сухого або сидру яблучного
  7. 1 головка часнику
  8. родзинки
  9. чорнослив
  10. кмин
  11. чорний перець
  12. коріандр
  13. сіль

Спосіб приготування

  1. 1ст.л. кмину і дрібку коріандру, кілька горошин перцю чорного розтерти в ступці, додавши морську сіль, до однорідності. Випатрати гусака, зрізати крила, залишивши тільки перші їхні суглоби. Натерти тушку гусака приготовленою сумішшю спецій, ретельно втираючи їх в шкіру, але не додаючи їх всередину птиці, накрити плівкою і прибрати на 4 год в холодильник.
  2. Для начинки солодкі і кислі яблука, ошпарені курагу і чорнослив, родзинки, з'єднати (яблука нарізати такими ж шматочками як курага і чорнослив за розміром, сухофрукти не різати, залишивши цілими).
  3. Нафарширувати гусака приготовленою начинкою нещільно, ніжки перев'язати шпагатом. Викласти гусячий жир на дно форми для запікання з високими краями, вниз спинкою на жир покласти гусака, поставити в нагріту до 220 градусів духовку. Через 30хв полити гусака жирком, що виділився, поставити назад, через 30хв злити витоплений жир в кухлик і відставити. Полити гусака вином, поставити в духовку, в загальній складності запікати його потрібно 3год.
  4. Через півгодини додатково взяти кілька яблучок, можна і груші, для оформлення, наколоти їх в декількох місцях, викласти навколо гусака в форму, поставити в духовку, через півгодини полити їх гусячим соком, потім запікати гусака вже до готовності (до 3 год). Вилити злитий з гусака жир в іншу форму для запікання, викласти цибулини шалот або звичайну ріпчасту цибулю, нарізавши її на 4 частини, зубчики часнику в лушпинні, картоплю, нарізану на 2-4 частини, посипати кмином і сіллю, перемішати і поставити в духовку, запекти до готовності.
  5. Подавати різдвяного гусака з яблуками, красиво виклавши на блюдо, навколо уклавши яблука і груші, до птаха подати приготований з картоплі ароматний гарнір. Приємною трапези!
Джерело: Порадниця
Розділи: Традиції

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути

Новини Дивитися всі

Loading...