chrome firefox opera safari iexplorer

ЮНЕСКО відмовилася визнавати захоплений Херсонес російським

25 лютого 2016 о 18:05

Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури не визнає, що музей-заповідник «Херсонес Таврійський» перебуває під відповідальністю Росії.

Про це заявила постійний представник РФ при ЮНЕСКО Елеонора Митрофанова, повідомляє «Інтерфакс».

«На сьогоднішній день ЮНЕСКО не визнає. Було голосування в ООН, поки що Крим не визнаний російським у міжнародно-правовому розумінні цього питання», – сказала Митрофанова в ході відеомосту Москва – Париж в четвер. 

«Україна виходить з того, що цей об'єкт культурної спадщини належить Україні, жодні російські закони там не діють, що де-факто не так», – сказала вона.

Вона розповіла, що з переходом під юрисдикцію Росії заповідник отримав гроші, і там проводиться реставрація. Крім того, директор заповідника регулярно направляє в ЮНЕСКО звіти.

Заповідник «Херсонес Таврійський» – велика музейна та науково-дослідна установа. Її загальна площа становить близько 500 га. Основа національного заповідника – музей, експозиція якого відображає дві історичні епохи – античний Херсонес і середньовічний Херсон. До складу заповідника входять давнє городище, ділянки унікальної сільської території міста, так звана хора, а також середньовічні фортеці Чембало і Каламіта.

Музейне зібрання нараховує близько 220 тис. музейних предметів основного фонду та близько 20 тис. предметів науково-допоміжного фонду, які перебувають в сховищах музею. У 2013 році об'єкт «Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора» внесений до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

19 вересня

Інші дати
19 вересня відзначають:
  • День народження смайла.
  • Йом Кіпур.
 
Розгорнути
Народився Анатоль Вахнянин
(1841, с. Синява, Польща - 1908) - україньский композитор та педагог, автгоопери "Купало", музики до драми Т. Шевченка "Назар Стодоля". Перший голова товариства "Просвіта"
Ярій, душе. ярій, а не ридай. У білій стужі сонце України. А ти шукай - червону тінь калини, На чорних водах - тінь її шукай, де горстка нас
Розгорнути
Народився Григорій Мінх

(1836, с. Грязі, Росія - 1896) - вчений інфекціоніст та епідеміолог. Автор класичних фраз про чуму та проказу,  влив собі кров хворого на тиф, щоб довести заразність  крові хворого.

Розгорнути