chrome firefox opera safari iexplorer

Поблизу «Золотих воріт» Тарас Шевченко ледь не удочерив дівчинку

07 березня 2016 о 16:00

Біля підніжжя цього «Золотих воріт» траплялися дивні історії.

Так, одного разу прямо тут мало не став татом молодий «маляр» і поет Тарас Шевченко. Як пише етнограф Афанасьєв-Чужбинський, художник настільки захопився зарисовкою стародавніх руїн, що спочатку не розчув жалобного дитячого плачу, що долинав з глибокого рову.

Побігши на звук, Тарас Григорович виявив там маленьку дівчинку, що зірвалася вниз. Шевченко виніс дитину на майданчик валу, але добитися від бідолахи зрозумілої відповіді, хто вона і де її батьки, не зміг. На руках з «підкидьком» у пошуках родичів майбутній Кобзар дійшов до Софії Київської, де — о диво! — Зустрів заплакану матір, шукаючу пропажу. «Не зустрінь я тоді батьків — сам би виростив і виховав дочку», — говорив поет.

3 травня

Інші дати
Народився Микола Яковченко
(1900, м. Прилуки, Чернігівська область – 1974) - український актор театру та кіно. З 1928 року грав на сцені Київського театра імені Івана Франка. Головні ролі - Бублик, Довгоносик («Платон Кречет», «В степах України»), Пеньйонжка («Мартин Боруля»), Лящ («Останні»), Оверко («Фараони»), Распер («Ділок») та інші.
Розгорнути