chrome firefox opera safari iexplorer

Мінкульт нарахував 146 музеїв «під окупантами»

23 червня 2016 о 14:01

Про це повідомив начальник Управління музейної справи та культурних цінностей Міністерства культури України Василь Рожко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Міністерство не має прямого контакту з працівниками музеїв, людьми, які лишилися за лінією вогню. І не лише тому, що люди бояться контактувати з нами», — зазначив Рожко.

Він розповів, що «зараз ведеться велика робота з упорядкування реєстрів». Якщо раніше статистика показувала, що на непідконтрольній Україні території були близько 70 музеїв, по 35 в Криму і на Донбасі, то тепер цифри значно виросли.

«Лише 82 музеї тільки на території Автономної Республіки Крим і 17 у самому Севастополі, загалом 99 музеїв. І 23 та 24 відповідно (на окупованій території — Ред.) Донецька і Луганська область», — уточнив представник Мінкульту.

За його словами, наразі доля музейних експонатів в окупованому Криму залишається не відомою, тому він наполягає на необхідності моніторингових місій, які б могли контролювати ситуацію.

«Якщо ми знаємо що по суходолу з Криму (музейні експонати — Ред) не вивозяться, то що робиться через водні шляхи, ми не можемо судити. Коли Росія ухвалила закон, яким присвоїла українські культурні цінності, ми розуміємо, що під виглядом виставок, співпраці можуть вивозитися українські культурні цінності. Тому є дуже важливою моніторингова місія, для того, щоб з'ясувати наявність музейних експонатів», — зазначив Рожко.

Також він підкреслив важливість санкцій

«Дуже важливими є санкції. А саме, не співпраця міжнародної спільноти з музеями, які вивозять цінності з Криму і намагаються їх експонувати», — підсумвав Рожко.