chrome firefox opera safari iexplorer

У «Софії Київській» презентували виставку документів до 20-річчя Конституції

24 червня 2016 о 11:27

У національному заповіднику «Софія Київська» презентували виставку документів, присвячену 20-й річниці Конституції України, підготовлену за матеріалами центральних державних архівів України та Державного архіву Закарпатської області.

Експозицію урочисто відкрили віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко та голова Державної архівної служби України Тетяна Баранова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні у цій події поєднується минуле і сучасність. Важко навіть з'ясувати достеменно, що важливіше на цьому етапі для нас, але, напевно, це така нероз'єднувана суміш здобутків наших попередників, тих, хто боролися за незалежність України, за конституційні права українців і за Конституцію вільної України і боротьби сьогодення, оскільки засадничі принципи Конституції про єдину і неподільну Україну та територіальну цілісність України і зараз виборюються українським народом»,- сказав Кириленко.

За його словами, нинішня агресія Російської Федерації на сході України лише підтверджує засадничі підвалини цінностей нашої боротьби протягом тисячоліть, оскільки Конституція 1996 року — це вінець боротьби багатьох поколінь українців за свій устрій і свою державу.

«Дуже цікавими є документи, які запропоновані нам для огляду — і ті, що безпосередньо на виставці, бо ми мусимо пам'ятати про чотири універсали Центральної ради, Акт злуки, Конституція Української Народної Республіки, численні дослідження шестидесятників на тему конституційного устрою України, а також Декларацію про суверенітет, яка стала предтечею Акту про державну незалежність 24 серпня 1991 року», — наголосив віце-прем'єр.

На виставці представлено документи і матеріали, які відображають найважливіші історичні моменти конституційних процесів на шляху державотворення України.

Зокрема, на експозиції представлено копію унікальної пам'ятки — Конституцію гетьмана Пилипа Орлика, копії Універсалів Центральної ради, Конституцію Української держави, Акту про злуку ЗНР з УНР, а також оригінал конституційного договору між Верховною Радою України та Президентом та Конституцію України, прийняту на п'ятій сесії Верховної Ради 28 червня 1996 року.

4 травня

Інші дати
Народилася Марія Тессейр-Донець
(1889, м. київ - 1974) - оперна співачка (колоратурне сопрано) і педагог, заслужений діяч мистецтв. Партії:Марильця, Панночка, Оксана ("Тарас Бульба", "Утоплена", "Різдвяна ніч" М. Лисенка), Розіна ("Севільський цирульник" Дж. Россіні) та ін.
Розгорнути
Народився Лео Сирота
(1885, м. Кам'янець-Подільський – 1965) – піаніст-віртуоз. В віці 11 років уже давав уроки учням і гастролював з концертами. Навчався та викладав в консерваторіях Києва та Львова. Основоположник школи фортепьянної музики Японії.
Розгорнути