chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові офіційно відкрили відреставровану «статую Свободи»

17 січня 2017 о 16:09

Сьогодні, 17 січня, у Львівському музеї етнографії та художнього промислу, над куполом якого височіє скульптурна композиція Ощадність, відбулося офіційне відкриття відреставрованої скульптури, повідомляє ZIK.

Друге життя цій скульптурній композиції, яку у місті за схожість з американською називають львівською статуєю Свободи, дали студенти. Саме вони почали збір коштів на реставрацію. Тож на офіційному відкритті сьогодні було багато молоді, керівництво вищих навчальних закладів, благодійники та влада міста.

«Гості міста та львів’яни певний час мали міркування, що в місті є недогляд, бо скульптура уже припала більш як віковим порохом, вона виглядала досить непривабливо. Ми подавалися на різні конкурси, зокрема, на конкурс від посольства США, але він не був переможним. Тож ми далі шукали кошти, щоб від реставрувати скульптуру. Завдяки ініціативі студентства Львівського університету банківської справи, підтримці Львівського політехнічного університету, Академії аграрної справи дорога почалася: були організовані аукціони. Це був не просто збір коштів, але і проба громади на єдність у вирішенні цієї справи», – зазначив директор Інституту народознавства Степан Павлюк.

На аукціоні благодійникам вдалося зібрати 300 тис. грн, решту необхідних для реалізації проекту 167 тис. грн виділили з міського бюджету і влітку 2016 року роботи з реставрації стартували. Близько півроку молоді реставратори, випускники Львівської політехніки – Остап Попович, Станіслав Більський, Богдан Шевченко, Андрій Федоришин та Віктор Манько працювали на чималій висоті, відновлюючи «львівську свободу».

Уже під час виконання робіт з’ясували, що промені на короні статуї позолочені. Відтак, змінювати проект довелися вже в процесі реставрації, а позолоту виконали за кошти підрядника – ПП «Оберіг». Днями коштом меценатів також влаштували підсвітку скульптури.

Нагадаємо, фасад будинку Музею етнографії та художнього промислу у Львові прикрашає скульптура жінки, яка обіймає двох чоловіків. У правій руці вона тримає смолоскип, а голову увінчує корона з променів.

Ця скульптура дуже подібна до статуї Свободи у США. Щоправда, її відкрили на 5 років пізніше від американської. І символізує вона не свободу, а ощадність, добробут і розвиток Галичини, бо була встановлена на приміщенні Галицької ощадної каси у 1891 році.

Автором львівської скульптурної групи є Леонард Марконі.

Для ощадної каси збудували такий розкішний будинок, бо у тодішньому суспільстві основними цінностями були чесність, працьовитість та ощадливість. На думку істориків, сім променів «корони» скульптури вказують на сім кінців світу і свободу у фінансах та політиці.

А два чоловіки, яких обіймає «Ощадність», символізують два напрямки народної економіки – сільське господарство та промисловість.

30 квітня

Інші дати
Народився Василь Шевчук
(1932, с. Бараші Житомирської обл. - 1999) - український письменник, автор поетичних збірок, повістей, історичних романів,  дилогії про Тараса Шевченка  "Син волі", переспіву "Слова про Ігорів похід".
Розгорнути
Народився Олександр Федоровський
(1885, м.Лебедин, Сумська область - 1939) - український геолог, палеонтолог. Автор розвідок та статей з геології та археології Харківщини.
Розгорнути
Народилася Олександра Єфименко
(1848, Росія – 1917) - український історик, етнограф. Перша жінка – доктор історії в Російській імперії. Автор праці «Історія українського народу».
Два кольори мої два кольори Оба на полотні, в душі моїй оба. Два кольори мої два кольори: Червоне то любов, а чорне то журба. (Дмитро Павличко).
Розгорнути