chrome firefox opera safari iexplorer

У Полтаві нарешті офіційно відкрили пам'ятник Івану Мазепі

08 травня 2016 о 17:06

Президент України Петро Порошенко 7 травня відкрив пам'ятник гетьману Івану Мазепі у Полтаві, назвавши цю подію такою, що має «загальнонаціональне значення», повідомляє ВВС. Україна.

«Ясновельможний пане гетьмане! Із поверненням вас до української Полтави», — сказав президент у виступі на Соборній площі міста, де встановлений монумент.

«Увіковічити Івана Степановича в Полтаві намагалася ще на моїй пам'яті з середини минулого десятиліття... Я вдячний громаді міста, яка таки ухвалила справедливе рішення відкрити пам’ятник», — додав він.

Пан Порошенко наголосив на важливості встановлення цього монументу саме у Полтаві, де 1709 року відбулася битва шведського та українського війська з російською армією, в якій шведи зазнали історичної поразки.

«Хоч через брак єдності ми програли Полтавську битву, заплатили за неї страшну ціну, кілька століть поневіряючись кривавими манівцями історії, ми виграли таки війну за самостійність», — наголосив Порошенко.

«Мазепа став справжнім символом українського спротиву Росії, прапором нашого руху до незалежності», — додав він.

Пам'ятник Мазепі

За кілька днів до відкриття монументу поліція повідомила про незначні пошкодження, які з'явилися на монументі.

Сам пам'ятник привезли з Києва і презентували городянам ще у жовтні 2015 року, на День захисника вітчизни.

Нагадаємо, монумент збиралися встановити ще 2009 року за рахунок державних коштів. Проте грошей з бюджету так і не виділили, і відкриття пам'ятника відклали на невизначений термін. Тоді небайдужі громадяни почали збирати кошти самостійно – на виготовлення бронзової скульптури знадобилося близько 1,76 млн грн.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути