chrome firefox opera safari iexplorer

Цікаві факти про космонавтів

12 квітня 2017 о 10:32

Планета Земля вважається найкрасивішою в усій галактиці. Подивитися на її простори з висоти судилося небагатьом.

Сikavo.net підготував добірку незвичайних і цікавих фактів про космонавтів — людей, яким це вдалося.

1. «Подорожуючи» по космосу, людині важко звикнути до сформованого режиму дня і ночі. Тому космонавти прокидаються за сигналом або мелодією, яку підбирають самі.

2. У багатьох космонавтів під час польотів виникають ускладнення зі спиною, що супроводжуються болем і затисканням нервів. Вся справа в тому, що в умовах без земного тяжіння хребет людини розслабляється і розтягується. Тому космонавти, буквально, виростають на 5-8 сантиметрів.

3. У космосі неможливо почути людське хропіння. Через особливості навколишніх умов космонавти не хропуть. Науці відомі лише поодинокі випадки такого явища.

4. Щоб поліпшити смакові якості їжі в космосі, космонавти додають у страви сіль і перець, розведені у воді. Інакше — як можна посолити і поперчити в умовах невагомості?

5. Найдовше на орбіті пробув космонавт Сергій Крикальов — 803 дня.

6. Космічна хвороба, або синдром адаптації до космосу, проявляється у кожного другого космонавта. Ця недуга триває кілька днів і проявляється у вигляді втрати відчуття власних кінцівок і орієнтації.

7. Цікаві факти про космонавтів стосуються також забобонів, пов’язаних з цією професією. Так, наприклад, Сергій Корольов з великою обережністю ставився до запусків по понеділках, тому переносив дату.

8. Під час польотів космонавти часто помічають незрозумілі спалахи світла. Виявляється, це радіація, яку людський мозок сприймає як спалах. Ці спалахи дуже шкідливі для очей, тому на момент прибуття на Землю у космонавтів можуть виникати проблеми із зором.

9. Зворотній відлік при запуску ракети був запозичений у кінематографістів. Для нагнітання глядацької напруги саме такий прийом був використаний у 1929 році у фільмі «Жінка на Місяці».

10. Першим дворазовим туристом-космонавтом є Чарльз Сімоні, який літав у 2007 і 2009 роках. А ось після його весілля така розвага для нього стала недоступною, бо в шлюбному контракті Сімоні передбачено заборону на третій візит в космос.

11. Члени екіпажу Аполлон-11 були змушені проходити митний контроль після повернення з Місяця. У бланку так і було записано: місце відправлення — Місяць, вантаж — місячний пил і камені.

12. Число 13 зіграло свою роль і в космонавтиці. Саме корабель Аполлон-13 з усіх американських космічних кораблів, які літали на Місяць, зазнав аварії 13 квітня.

13. З ілюмінаторів свого корабля космонавти можуть розрізнити єгипетські піраміди, великі аеропорти, риси великих міст на Землі. А ось Велику китайську стіну, всупереч існуючій думці, з космосу не видно.

Джерело: Сikavo.net
Розділи: Суспільство

30 квітня

Інші дати
Народився Василь Шевчук
(1932, с. Бараші Житомирської обл. - 1999) - український письменник, автор поетичних збірок, повістей, історичних романів,  дилогії про Тараса Шевченка  "Син волі", переспіву "Слова про Ігорів похід".
Розгорнути
Народився Олександр Федоровський
(1885, м.Лебедин, Сумська область - 1939) - український геолог, палеонтолог. Автор розвідок та статей з геології та археології Харківщини.
Розгорнути
Народилася Олександра Єфименко
(1848, Росія – 1917) - український історик, етнограф. Перша жінка – доктор історії в Російській імперії. Автор праці «Історія українського народу».
Два кольори мої два кольори Оба на полотні, в душі моїй оба. Два кольори мої два кольори: Червоне то любов, а чорне то журба. (Дмитро Павличко).
Розгорнути