chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні відзначають день етнографа

17 липня 2017 о 12:42

Сьогодні, 17 липня, відзначають день етнографа – професійне свято представників різних етнографічних шкіл. Свято введено на честь дня народження етнографа і мандрівника Миколи Миколайовича Миклухо-Маклая, пише ZIK.

Знаменитий учений вивчав корінне населення Південно-Східної Азії, Австралії та Океанії, зокрема, папуасів північно-східного берега Нової Гвінеї. Цей берег у російськомовній літературі називають Берег Маклая.

Вперше професійне свято етнографів відзначили в кінці 1970-х років за ініціативою першого завідувача кафедрою етнографії та антропології історичного факультету СПБДУ РФ Рудольфа Ітса.

До теперішнього часу будь-якої уніфікованої традиції святкування Дня етнографа не склалося. У кожній установі, а часом і в кожному експедиційному загоні існують свої неписані правила, за якими справляється це свято.

В якості загальних атрибутів свята можна назвати: урочисте застілля з неодмінним проголошенням тостів на честь Миклухо-Маклая і Рудольфа Ітса. Крім цього, в День етнографа звичайно проходять своє «посвячення» неофіти – люди, вперше беруть участь в етнографічній експедиції.

Розділи: Суспільство

5 травня

Інші дати
Народився Сидір Воробкевич
(1836, м. Чернівці – 1903) – український письменник, композитор, музично-культурний діяч, православний священик, педагог.
«Мово рідна, слово рідне, Хто вас забуває, Той у грудях не серденько, Тільки камінь має. Як ту мову мож забути ? Котрою учила Нас всіх ненька говорити Ненька наша мила ?» (Сидір Воробкевич)
Розгорнути
Народився Юрій Липа
(1900, м. Полтава – 1944) - громадський діяч, письменник, історіософ, публіцист.
Розгорнути