chrome firefox opera safari iexplorer

Як медичну реформу зробити правильною та успішною: прості поради

19 жовтня 2017 о 11:06

Українська громада поділена на два табори у справі медичної реформи. Революційна, активна меншість закликає невідкладно зануритися у нове й щасливе життя медичних змін. Консервативна більшість з острахом чекає на нові й до кінця не з’ясовані особливості життя в період реформи.

Насправді, найстрашнішим у так званій медичній реформі є ось що: повна відсутність зрозумілих правил гри в новому медичному житті для простого українця:

  • яким буде остаточний перелік платних і безоплатних послуг;
  • як працюватиме система сімейних лікарів;
  • як діятимуть госпітальні округи...

Запитань багато, а відповідь одна — МИ ПРИРЕЧІ НА МЕДИЧНУ РЕФОРМУ, А ХТО ПРОТИ — ТОЙ «…».

Маю кілька простих і очевидних порад з огляду на потребу прийняття оптимального і суспільно сприйнятного рішення.

Отож, у прикінцевих положеннях фіксуємо дату набрання чинності більшості норм нової медичної реформи з 1 січня 2020 року.

З 1 січня 2018 року реформа стартує в пілотних регіонах — у Вінницькій області, яку Володимир Гройсман нещодовно позиціонував як абсолютно передову й підготовлену до змін, та у Львівській області, де «Самопоміч», одна з промоутерів реформи, має серйозну підтримку в регіоні.

А тим часом напрацьовуються усі необхідні підзаконні акти, нормативні документи, тестуються нові управлінські моделі.

Ідеально, щоб ідеолог медичної реформи Уляна Супрун у цей перехідний період безпосередньо очолила процес створення нової української медицини, наприклад, у Вінницькій області.

Такий підхід вважаю ПРАВИЛЬНОЮ І ПІДГОТОВЛЕНОЮ РЕФОРМОЮ, А НЕ ЕКСПЕРИМЕНТОМ НАД ЛЮДЬМИ!

Микола Томенко, лідер Громадського руху «Рідна країна»

Розділи: Політика

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути