chrome firefox opera safari iexplorer

Що готують на католицьке Різдво 2019: рецепти традиційних страв

24 грудня 2019 о 17:06
lviv.vgorode.ua

Католицьке Різдво, як і православне – сімейне свято, коли всі збираються за одним столом. У святвечір 24 грудня теж заведено дотримуватися суворого посту до сходу першої зірки.

Різдвяна вечеря складається лише з пісних страв, зокрема рибних. Запечена індичка, качка або гусак подаються вже 25 грудня.

Традиційні різдвяні страви у католиків відрізняються залежно від країни. Ми зробили невелику добірку рецептів.

Різдвяний гусак з яблуками

Складові:

  • тушка великого гусака;
  • 4 яблука;
  • 2 ст. л. меду;
  • 2 ст. л. соєвого соусу.

Для маринаду:

  • 1,5 л води;
  • 2 ст. л. солі;
  • 5 ст. л. цукру;
  • 70 мл соєвого соусу;
  • 80 мл яблучного оцту;
  • чорний перець;
  • мелена кориця.

Різдвяний гусак з яблуками

Фото: Laperla777 | Dreamstime.com

Приготування:

Вимити тушку гусака, ошпарити окропом та промокнути паперовим рушником. Видалити гузку – хвостову клиноподібну частину тулуба птаха.

Зробити маринад: змішати у великій каструлі воду, соєвий соус, перець, сіль, цукор і корицю. Цю суміш підігріти.

Помістити різдвяного гусака в маринад і поставити в холодильник на добу або хоча б на кілька годин. Дістати за годину до приготування.

Розрізати яблука на четвертинки і помістити їх в черево гусака, злегка розрізавши тушку ножем.

Загорнути гусака у фольгу і покласти на решітку в духовку, розігріту до 200 градусів. Під низ поставити деко – для стікання жиру. Випікати 60 хвилин.

Дістати з духовки, обмазати тушку сумішшю меду і соєвого соусу, запікати ще 40 хвилин за температури 170 градусів.

Перевіряти готовність гусака ножем, проколюючи його ніжку.

Капрезе на Різдво

Складові:

  • 6 помідорів чері;
  • упаковка сиру моцарела;
  • 50 г. зеленого базиліка;
  • 100 г. листя латуку;
  • 20 мл бальзамічного соусу;
  • 2 ст. л. оливкової олії;
  • сіль, перець, орегано – за смаком.

Капрезе на Різдво

Фото: Slasta20 | Dreamstime.com

Приготування:

Всі інгредієнти помити.

На тарілку викласти листя латуку, скибочки моцарели, помідори та базилік. Полити оливковою олією, посипати сухим орегано, сіллю і перцем.

Скропити бальзамічним соусом. Перед подачею не перемішувати.

Різдвяний пиріг

Складові:

  • 100 вершкового масла;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 3 яєць;
  • 150 г. молока;
  • 50 г. арахісу;
  • 100 г. волоських горіхів;
  • 100 г. родзинок;
  • 50 г. кураги;
  • 50 г. чорносливу;
  • 25 г. сушеної вишні;
  • 50 г. борошна кукурудзяного;
  • 150 г. борошна пшеничного цільнозернового;
  • цедра одного апельсина;
  • 0,5 ч. л. розпушувача;
  • 0,5 ч. л. кориці;
  • 0,5 ч. л. імбиру;
  • 0,5 ч. л. мускатного горіха;
  • 0,5 ч. л. меленого кардамону;
  • 10 г. ванільного цукру.

Різдвяний пиріг

Фото: Svlvsl | Dreamstime.com

Приготування:

Розігріти вершкове масло до кімнатної температури та перемішати з цукром.

Промити сухофрукти та горіхи, просушити на паперовому рушнику.

До масла додати яйця та молоко, ретельно перемішати.

В отриману масу додати спеції, цедру, сухофрукти та горіхи. Перемішати і додати борошно.

Тісто перекласти у форму для випікання та поставити в духовку, розігріту до 180 градусів, на півтори години. Готовність перевіряти дерев’яною шпажкою – пиріг має добре просушитись. Зверху прикрасити цукровою пудрою.

Джерело: fakty.com.ua
Розділи: Традиції

17 грудня

Інші дати
День пам’яті Великомучениці Варвари
Свята Варвара - християнська свята, великомучениця. 306 року в юному віці у м. Іліополі (Мала Азія) постраждала за сповідання віри Христової — за присудом місцевої влади її стратив власний батько, жорстокий язичник Діоскор. Відразу після її мученицької кончини діва Варвара стала вшановуватися християнами, як свята великомучениця. Святість діви Варвари засвідчувалася також багатьма чудесами, які відбувалися біля її гробниці. З 1960 р. мощі святої великомучениці Варвари перебувають у Свято-Володимирському патріаршому кафедральному соборі Києва.
Розгорнути
День працівника державної виконавчої служби
Свято встановлено в Україні «…ураховуючи значення органів державної виконавчої служби у забезпеченні виконання рішень судів, третейських судів та інших органів, а також посадових осіб, на підтримку ініціативи Міністерства юстиції України і громадськості…» згідно Указу Президента України «Про День працівника державної виконавчої служби» від 22 липня 2009 р. № 569/2009.
Розгорнути
Народився Данило Щербаківський
(1877, с.Шпичинці, Житомирська область – 1927) – етнограф, дослідник українського народного мистецтва, археолог і музичний діяч. Автор понад 40 друкованих наукових досліджень та десятки рукописів («Козак Мамай», «Українські дерев»яні церкви», «Символіка в українському мистецтві», Український килим» та ін.)
Розгорнути
Народився Микола Новаченко
(1898, м.Буринь, Сумська область – 1966) - український ортопед-травматолог. Праці присвячено питанням лікування переломів кісток, протезування тощо. Широко відомі відновні операції на опорно-руховому апараті за Новаченком, кісткова пластика.
Розгорнути
Народився Юрій Шерех (Шевельов)
(1908, м. Харків - 2002) - славіст-мовознавець, історик української літератури. Професор Гарвардського, Колумбійського університетів. Автор фундаментальних наукових праць "Предісторія слов'янської мови: історична фонологія загально-слов'янської мови", "Історична фонологія української мови" та ін.
Розгорнути

Новини Дивитися всі