chrome firefox opera safari iexplorer

15 червня – 160 років від дня народження українського вченого-мовознавця Олександра Томсона

15 червня 2020 о 08:47

Олександр Іванович Томсон народився 1860р. в тодішній Ліфляндській губернії, у передмісті Дерпта (нині Тарту, Естонія), в родині лісника.

1882 р. закінчив із золотою медаллю індоіранське відділення факультету східних мов Петербурзького університету. Був одним із кращих учнів академіка П.Ф.Фортунатова, засновника лінгвістичної школи і найвідомішого лінгвіста в тодішній імперії.  

Працював лаборантом, поки 1886р. не захистив магістерську  дисертацію на тему «Лінгвістичні дослідження». На посаді приват-доцента викладав у Московському університеті.  

1890р. захистив докторську дисертацію на тему «Історична граматика сучасної вірменської мови м. Тифліса»;отримав ступінь доктора порівняльного мовознавства. 

1897р.був призначений на посаду екстраординарного професора кафедри порівняльного мовознавства Новоросійського (Одеського) університету, де працював упродовж 35 років. Організував перший в Україні кабінет експериментальної фонетики. Член-кореспондент Академії наук О.І. Томсон – автор 56 наукових  праць із загального та порівняльного мовознавства, санскриту, вірменської мови, історичної фонетики, орфографії. Основні праці: «Лінгвістичні дослідження», «До теорії правопису і методології його викладання»,  «Фонетичні етюди», капітальне «Загальне мовознавство», численні статті з історії та фонетики української мови. 

Вчений читав лекції не лише для студентів, а й для робітників у Народній аудиторії, на курсах з ліквідації неписьменності.

Помер О.І.Томсон від пневмонії 27 листопада 1935р. в Одесі. 

«Рідна країна»

4 травня

Інші дати
Народилася Марія Тессейр-Донець
(1889, м. київ - 1974) - оперна співачка (колоратурне сопрано) і педагог, заслужений діяч мистецтв. Партії:Марильця, Панночка, Оксана ("Тарас Бульба", "Утоплена", "Різдвяна ніч" М. Лисенка), Розіна ("Севільський цирульник" Дж. Россіні) та ін.
Розгорнути
Народився Лео Сирота
(1885, м. Кам'янець-Подільський – 1965) – піаніст-віртуоз. В віці 11 років уже давав уроки учням і гастролював з концертами. Навчався та викладав в консерваторіях Києва та Львова. Основоположник школи фортепьянної музики Японії.
Розгорнути