chrome firefox opera safari iexplorer

День захисту дітей: іграшка «танцюючого Ікара»

01 червня 2021 о 20:00

Плюшевий ведмедик — один із експонатів виставки «Серж Лифар. Політ Ікара» в Національному музеї історії України, що презентує дитячий, тобто київський період життя видатного танцівника й хореографа.

Це чи не найзворушливіший експонат виставки: дитяча іграшка – ведмежа, що належало Сергію Лифарю. Іграшка датується початком ХХ ст. Ймовірно, вона могла бути власністю старшої сестри Євгенії або брата Василя і лише згодом перейшла до маленького Сергія. 

У будь-якому разі, це ведмежа було улюбленою іграшкою танцівника. Адже воно супроводжувало Сергія Лифаря протягом всього життя і стало його своєрідним оберегом, відтоді як той вивіз ведмедика з Києва в еміграцію. 

facebook.com/mist.museum

Також легко уявити, чому ця іграшка відігравала саме таку роль. Вона нагадувала про найщасливіший період у житті хореографа – дитинство, про велику дружню родину, яку довелось залишити, і про улюблене місто Київ. Також ведмежа, напевно, уособлювало й невимовний смуток за усім втраченим та не давало забути про найдорожче...

Розділи: Суспільство

6 травня

Інші дати
Народився Лев Каплан
(1899, м. Могилів-Подільський - 1972) - український художник, графік реалістичного напряму. Автор числених плакатів, ілюстрацій до книжок, карикатур.
"Художник - гармонізатор суспільства, його душа, так само, як і поет, духовний провідник, людина, котра об'єднує націю." (Лариса Дем'янишина)
Розгорнути
1686 — між Росією і Річчю Посполитою було підписано угоду, названу — «Вічним миром».
Сусідні держави в черговий раз між собою ділили українські землі. Підписана угода підтверджувала умови Андрусівського перемир'я 1667 р. Він закріпив за Росією Смоленськ з околицями, Лівобережну Україну з Києвом, Запоріжжя і Сіверську землю з Черніговом і Стародубом. "Вічний мир" 1686 р. насправді був початком анексії українських територій.
«Для всіх ти мертва і смішна, Для всіх ти бідна і нещасна, Моя Україно прекрасна, Пісень і волі сторона» (Олександр Олесь)
Розгорнути