chrome firefox opera safari iexplorer

Василь Тарновський: меценат, друг Гоголя, кум Шевченка

14 червня 2021 о 22:46

Григорій Тарновський і дружина померли в один день 1853 р., їхня садиба у Качанівці дістався племіннику – Василю Васильовичу Тарновському (ВВТ).

Василь Тарновський (старший) народився 14 (26) червня 1810 р. у Качанівці. Василь – нащадок старовинного козацького роду. Його дід, теж Василь, був випускником Кенігсберзького університету, чернігівським губернаторським маршалом; дід у других – Степан був київським губернаторським маршалом. Сталося так, що рідний дядько ВВТ – Григорій Степанович Тарновський був бездітним і взяв на виховання у свою родину в Качанівку чотирьох племінників і семеро племінниць, серед яких були брат і сестра Василь і Надія Тарновські.

Національний історико-культурний заповідник «Качанівка», палац. Автор фото: D.Rovchak, wikimedia.org

Василь закінчив Ніжинський Ліцей кн. Безбородька. Дружив із Миколою Гоголем. У 1835-36 рр. у Качанівці відпочивали Микола Гоголь і Василь Тарновський. Кажуть, що саме у Качанівці Гоголь вперше читав свою комедію «Одруження», «Тараса Бульбу». Коли вже не було в живих ні Гоголя, ні Василя Тарновського, у 1881 р. коштом сина ВВТ-молодшого було встановлено перший в Україні пам’ятник видатному письменнику (скульптор Пармен Забелло).

ВВТ здобув юридичну освіту у Московському університеті. Все своє коротке життя (56 років) Василь Васильович віддав службі, дослідженню правових аспектів історії України та меценатству. Він написав статті «Юридический быт Малороссии» («Юридические Записки», 1842, ч. 2), «О делимости семейств в Малороссии» («Труды Комиссии для описання губерний Киевского учебного округа», 1853).

У 1858–1859 рр. був депутатом від уряду в Чернігівському Губернському Комітеті «для устройства и улучшения быта помещичьих крестьян»; 1860 р. членом-експертом редакційних комісій у Петербурзі, які готували проект реформи.

Діставши в спадщину великі маєтки дядька Григорія на Чернігівщині, він зайнявся господарством, бізнесом. Щойно ВВТ-старший став володарем Качанівки, він запросив на посаду управителя етнографа Опанаса Марковича, чоловіка Марка Вовчка. Це подружжя тоді бідувало на хронічне безгрошів’я. Марія Олександрівна не стрималася – і закрутила роман із обома паничами, тому Василь Тарновський дав Марковичу 10 тисяч відступного, аби подружжя виїхало...

На зароблені кошти Тарновський продовжив колекціонування зразків козацької культури, запрошував відомих українських митців сім’ями відпочивати в Качанівці, був меценатом. Упродовж життя ВВТ-старший морально та матеріально допомагав Т. Шевченкові, не раз приймав у Качанівці. ВВТ допоміг П.Кулішу видати «Записки о Южной Руси» і «Чорну Раду».

Одружився Василь Васильович із Людмилою Володимирівною Юзефович. У 1843 р. сестра Надія та друг Т.Шевченко хрестили його дитину. З того часу Тарас Григорович звав пані Надію «кумасею», а Людмилу Тарновську — «єдина Підкумася». Тарас Шевченко був небайдужий до Надії Василівни, він неодноразово сватався до неї, але отримував відмови. Глибоко віруюча, розумна, серйозна панянка сприймала Шевченка, як брата. Надія Тарновська листувалася з Шевченком, підтримувала в найтяжчі періоди життя, була віддушиною в останні роки...

Помер Василь Тарновський старший 4 (16) грудня 1866 р.

Джерело: uahistory.com
Розділи: Суспільство

15 травня

Інші дати
Микола Країнський
1869 –  український психіатр і психолог. Відомий працями з патології епілепсії. Першим висунув гіпотезу про захисний характер епілептичного припадку, під час якого в організмі руйнуються накопичені отруйні речовини.
Розгорнути
Микола Соловцов (Федоров)
1857 –  театральний діяч, драматичний актор, режисер; фундатор першого стаціонарного театру у Києві (1891 р., тепер Національний академічний театр руської драми імені Лесі Українки).
Розгорнути
Народився Віктор Васнецов
(1848, с. Лоп'ял, Росія - 1926) - російський живописець. Один із авторів розписів у Володимирському соборі в Києві
Розгорнути
Народився Панас Саксаганський (Тобілевич)
(1859, с. Кам»яно-Костувате, Миколаївська область – 1940), український актор, режисер, драматург і педагог школи М.Кропивницького, корифей українського побутового театру.
«Сцена…— мій кумир, театр — священний храм для мене!» (Панас Саксаганський)
Розгорнути
Народився Михайло Булгаков
(1891, м. Київ - 1940) – письменник, драматург і театральний режисер. Автор романів «Біла гвардія», «Майстер і Маргарита», «Собаче серце».
«Ах, які зірки в Україні. От майже сім років живу в Москві, а все ж таки тягне мене на батьківщину. Серце щемить, хочеться іноді болісно в поїзд… і туди. Знову побачити яри, занесені снігом, Дніпро… Немає красивішого міста на світі, ніж Київ». (Михайло Булгаков)
Розгорнути
Народився Павло Скоропадський
(1873, м. Вісбаден, Німеччина - 1945) - український громадський, політичний і військовий діяч, гетьман Української Держави у 1918 році.
Розгорнути
Народився Ілля Мечников
(1845, с.Мечнікове Харківська область - 1916) - український науковець, один з основоположників еволюційної ембріології, порівняльної патології, імунології і мікробіології. Лауреат Нобелівської премії з медицини та фізіології 1908 року «За вивчення імунної системи».
Розгорнути