chrome firefox opera safari iexplorer

Кіровоградський міський музей музичної культури імені К.Шимановського

  • м. Кіровоград,
    вул. Дзержинського 65
  • 0522246251
  • 9.00 – 16.00, вихідні: субота, неділя.
  • 1 грн. Безкоштовне відвідування: у святкові дні та дні відкриття виставок
Про музей:

Кароль Шимановський (1882 – 1937) – видатний польський композитор першої половини ХХ ст., творець нового національного стилю у польській музиці. Народився у селі Тимошівка Чигиринського повіту Олександрівської волості Київської губернії. Нині це Каменський район Черкаської області. Тривалий час (1898—1919рр.) родина Шимановських мешкала у Єлисаветграді (нині Кіровоград) у власному будинку по вул. Безпоповській 42 (зараз вулиця Гоголя).

14 серпня 1991 року на базі кімнати-музею при музичному училищі було відкрито Кіровоградський міський музей музичної культури ім. К. Шимановського. На сьогоднішній день музей знаходиться у меморіальному будинку відомого українського композитора – Ю.С. Мейтуса. В основу музейної збірки покладені матеріали з кімнати-музею Кароля Шимановського при Кіровоградському музичному училищі.

Фонди музею налічують близько 7 тисяч предметів, серед яких матеріали про видатних діячів музичної культури краю, таких як: композитори К. Шимановський, Ю. Мейтус, диригент К.Еліасберг, піаніст Г. Нейгауз, скрипаль В. Гольдфельд, музикознавець Г.Поляновський, диригент і композитор Ф. Блуменфельд, та ін. Тут: архівні документи, предмети побуту, живопис, листування відомих композиторів, фото- та фоно- носії, тощо. У музеї діють дві стаціонарні виставки: «Життєвий шлях композитора Кароля Шимановського» та «Видатні діячі музичної культури Кіровоградщини».

Наукова діяльність музею здійснюється за трьома основними напрямками: дослідження життєвого та творчого шляху К.Шимановського; дослідження творчості видатних діячів музичної культури Кіровоградщини; дослідження музичного фольклору регіону. Науковці ведуть активну науково-дослідницьку, експозиційно-виставочну, пошукову роботу, проводять зустрічі з відомими музикантами, музичні вечори, концерти спрямовані на популяризацію української та європейської класичної музики, поширення знань з історії музичної культури рідного краю.

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути