chrome firefox opera safari iexplorer

Садибу першого архітектора столиці перероблять у готель?

28 жовтня 2010 о 10:28

Садибу першого головного архітектора столиці Андрія Меленського, яку він сам побудував ще у 1818р., хочуть перебудувати під сучасний готель на 4 поверхи.

Ще кілька місяців тому це була архітектурна пам’ятка початку ХІХ століття, а сьогодні огороджений зеленим парканом будівельний майданчик з котлованом та будівельною технікою посеред двору. За даними Київської організації Товариства охорони пам'яток історії та культури, садиба Меленського зареєстрована як житловий будинок і з 17 лютого 1994 року та перебуває під охороною держави під охоронним номером 69.

Як повідомив глава постійної комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригінець, у списку узгоджених проектів реконструкції садиби Меленського немає. «Ні Київрада, ні Управління охорони пам’яток ніяких дозволів на будівництво і реконструкцію не давали. Всі роботи, що проводяться на території об’єкту, є незаконними і Управління охорони пам’яток сьогодні вже надало припис, аби будівельна компанія припинила свою роботу на архітетурній пам’ятці», — розповідає Бригінець.

Втім, на самих будівельників цей документ, вочевидь, мало подіяв — вони як і раніше продовжують інтенсивно стукати молотками по столітнім стінам архітектурної пам’ятки. Щоправда плакат, який повідомляє про проведення реконструкції нежитлової будівлі та переобладнання її в готельний центр, ближче до обіду таки зняли.

На питання кореспондента, що ж все-таки відбувається за двометровим парканом, охоронці кажуть, що то «секрет фірми». Між тим, в фірмі «Еліт Груп», яка розробила проект реконструкції садиби, коментувати те, що відбувається, відмовляються. Зокрема, Генеральний директор архітектурно-будівельної компанії Олександр Депутат заявив, що він зараз не в Києві, буде через тиждень і про будівництво на даному об’єкті говорити не готовий.

Місцеві жителі кажуть, що невідомі будівельники у дворі садиби Андрія Меленського хазяйнують ще з літа.

Довідка 

У будинку під № 13/11 по вул. Хорива Андрій Меленський жив близько 15 років: з 1818 року – до самої смерті 1 січня 1833 року. Це єдиний меморіальний об’єкт, пов’язаний з пам’яттю першого міського архітектора Києва, збережений до нашого часу.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути