chrome firefox opera safari iexplorer

Киянам у метро пропонують почитати вірші

22 вересня 2011 о 15:54

26 вересня відбудеться відкриття кампанії «Вірші в метро», після чого на вулицях та станція столичного метрополітену з'явиться сучасна поезія. Про це УНН повідомили прес-службі Польського інституту в Україні.

Участь у представленні проекту візьмуть польські поети Войцех Бонович, Ришард Криницький та Мажанна Кєляр. З українського боку до представлення “Віршів в Метро” доєднається поет та перекладач Андрій Бондар.

Головною метою кампанії «Вірші в Метро» є популяризація сучасної поезії шляхом її презентації в метрополітені й у міському просторі. Під час трьох перших акцій у Варшаві в 2008—2010 рр. була презентована сучасна європейська поезія. В 2011 році у зв’язку з головуванням Польщі в Євросоюзі сучасні польські поети і їхні вірші завітають не тільки до Варшави, але й до 8 міст за межами Польщі: Лондона, Парижа, Мадрида, Києва, Пекіна, Токіо, Брюсселю та Люксембурга.

Експозиції віршів в метро — в потягах і на станціях — будуть супроводжуватися авторськими зустрічами, конкурсом хайку, фестивалем поетів-театралів Spoke'n'Word on Tour, семінарами з підготовки до слем-турнірів, а також рекламною кампанією.
Одночасно з простором метро вірші з’являться і на вулицях Києва: поезії Чеслава Мілоша в перекладах Остапа Сливинського, розташовані на стінах стадіону “Динамо”, прикрасять одну з алей Маріїнського парку, а поезії інших польських авторів – алею між Червоним корпусом Університету та Ботанічним садом.

Довідка УНН: кампанія «Вірші в Метро» постала з ініціативи Інституту Книги в Варшаві та Британської Ради. Поштовхом для «Віршів в Метро» були подібні проекти , які відбувалися в Дубліні, Парижі, Нью-Йорку, Барселоні, Стокгольмі, Штутґарді і Москві, а насамперед проект Poems on the Underground (Поезія в Метро), який щорічно проходить у Лондоні, починаючи з 1986 року.

Кампанія відбувається з нагоди Головування Польщі у Раді Європейського Союзу. Проект відбувається під Почесним патронатом Президента Варшави Ганна Ґронкєвич-Вальц і Міністра закордонних справ РП Радослава Сікорського.

30 квітня

Інші дати
Народився Василь Шевчук
(1932, с. Бараші Житомирської обл. - 1999) - український письменник, автор поетичних збірок, повістей, історичних романів,  дилогії про Тараса Шевченка  "Син волі", переспіву "Слова про Ігорів похід".
Розгорнути
Народився Олександр Федоровський
(1885, м.Лебедин, Сумська область - 1939) - український геолог, палеонтолог. Автор розвідок та статей з геології та археології Харківщини.
Розгорнути
Народилася Олександра Єфименко
(1848, Росія – 1917) - український історик, етнограф. Перша жінка – доктор історії в Російській імперії. Автор праці «Історія українського народу».
Два кольори мої два кольори Оба на полотні, в душі моїй оба. Два кольори мої два кольори: Червоне то любов, а чорне то журба. (Дмитро Павличко).
Розгорнути