chrome firefox opera safari iexplorer

В рамках акції “Вірші в метро” пройде міжнародний слем-турнір

30 вересня 2011 о 12:05

8 жовтня пройде відкритий міжнародний слем-турнір в рамках кампанії “Вірші в метро” та Spoke'n'Word on Tour у Києві, повідомили УНН в прес-службі організаторів.

Міжнародний слем-турнір пройде за участі українських поетів Андрія Любки, Ірини Шувалової, Павла Коробчука та польських поетів-перформерів Вероніки Левандовської, Войцєха Ціхоня, Ґжеґожа Брушевського, Богдана Пясецького. Модератор – Андрій Бондар.

До участі запрошуються всі охочі. Разом з “Віршами в метро” столицями світу мандрує фестиваль Spoke'n'Word on Tour: в Києві в рамках фестивалю відбувається майстер-клас із поетичного слему та слем-турнір.

В рамках проекту усі симпатики поезії в Україні можуть взяти участь в конкурсі Хайку. Вистачить написати короткий вірш у формі 5-7-5 складів на вільну тему, який буде асоціюватися з Польщею чи Варшавою.

Нагадаємо, головною метою кампанії “Вірші у Метро” є популяризація сучасної поезії шляхом її презентації в метро і міському просторі. Ядром цього проекту є експозиції віршів у столичному метрополітені - 30 віршів 30 сучасних польських поетів – від класиків: Чеслав Мілош, Віслава Шимборська, Тадеуш Ружевич, Збіґнєв Герберт — до талановитої молоді: Яцек Денель, Кшиштоф Сівчик та інших. Одночасно з простором метро, вірші з’явилися і на вулицях Києва: поезії Чеслава Мілоша прикрасили одну з алей Маріїнського парку, а поезії інших польських авторів – алею між Червоним корпусом Університету та Ботанічним садом. Під час трьох перших едицій проекту у Варшаві в 2008—2010 була презентована сучасна європейська поезія. В 2011 році у зв’язку з головуванням Польщі у Раді Європейського Союзу польські поети і їхні вірші завітають не тільки до Варшави, але і до інших столиць за кордонами Польщі. Опісля Лондона, Парижа та Мадрида “Вірші в Метро” зроблять зупинку у Києві, а далі рушають до Пекіна, Токіо, Брюсселя та Люксембурга.

Як повідомляв УНН26 вересня відбулось відкриття кампанії «Вірші в метро», після чого на вулицях та станція столичного метрополітену з'явиться сучасна поезія. 

Участь у представленні проекту візьмуть польські поети Войцех Бонович, Ришард Криницький та Мажанна Кєляр. З українського боку до представлення “Віршів в Метро” доєднається поет та перекладач Андрій Бондар.

Довідка: кампанія «Вірші в Метро» постала з ініціативи Інституту Книги в Варшаві та Британської Ради. Поштовхом для «Віршів в Метро» були подібні проекти , які відбувалися в Дубліні, Парижі, Нью-Йорку, Барселоні, Стокгольмі, Штутґарді і Москві, а насамперед проект Poems on the Underground (Поезія в Метро), який щорічно проходить у Лондоні, починаючи з 1986 року.

Кампанія відбувається з нагоди Головування Польщі у Раді Європейського Союзу. Проект відбувається під Почесним патронатом Президента Варшави Ганна Ґронкєвич-Вальц і Міністра закордонних справ РП Радослава Сікорського.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути