chrome firefox opera safari iexplorer

Киянам у метро пропонують почитати вірші

22 вересня 2011 о 15:54

26 вересня відбудеться відкриття кампанії «Вірші в метро», після чого на вулицях та станція столичного метрополітену з'явиться сучасна поезія. Про це УНН повідомили прес-службі Польського інституту в Україні.

Участь у представленні проекту візьмуть польські поети Войцех Бонович, Ришард Криницький та Мажанна Кєляр. З українського боку до представлення “Віршів в Метро” доєднається поет та перекладач Андрій Бондар.

Головною метою кампанії «Вірші в Метро» є популяризація сучасної поезії шляхом її презентації в метрополітені й у міському просторі. Під час трьох перших акцій у Варшаві в 2008—2010 рр. була презентована сучасна європейська поезія. В 2011 році у зв’язку з головуванням Польщі в Євросоюзі сучасні польські поети і їхні вірші завітають не тільки до Варшави, але й до 8 міст за межами Польщі: Лондона, Парижа, Мадрида, Києва, Пекіна, Токіо, Брюсселю та Люксембурга.

Експозиції віршів в метро — в потягах і на станціях — будуть супроводжуватися авторськими зустрічами, конкурсом хайку, фестивалем поетів-театралів Spoke'n'Word on Tour, семінарами з підготовки до слем-турнірів, а також рекламною кампанією.
Одночасно з простором метро вірші з’являться і на вулицях Києва: поезії Чеслава Мілоша в перекладах Остапа Сливинського, розташовані на стінах стадіону “Динамо”, прикрасять одну з алей Маріїнського парку, а поезії інших польських авторів – алею між Червоним корпусом Університету та Ботанічним садом.

Довідка УНН: кампанія «Вірші в Метро» постала з ініціативи Інституту Книги в Варшаві та Британської Ради. Поштовхом для «Віршів в Метро» були подібні проекти , які відбувалися в Дубліні, Парижі, Нью-Йорку, Барселоні, Стокгольмі, Штутґарді і Москві, а насамперед проект Poems on the Underground (Поезія в Метро), який щорічно проходить у Лондоні, починаючи з 1986 року.

Кампанія відбувається з нагоди Головування Польщі у Раді Європейського Союзу. Проект відбувається під Почесним патронатом Президента Варшави Ганна Ґронкєвич-Вальц і Міністра закордонних справ РП Радослава Сікорського.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути