Як повідомляє «Турінформ Закарпаття», до кінця 2010 року буде завершена розробка унікальної програми «Сирного туру», за якою кожен турист зможе вивчити історію, особливості, технологію приготування сиру, а головне — сам виготовити цей чудовий поживний продукт.
Ніхто Вам не скаже, коли в Карпатах почали виробляти сир. Але всі точно знають, де знаходиться єдина діюча гірська сироварня.
Перша в Українських Карпатах сироварня розташована в селі Нижнє Селище, Хустського району, Закарпатської області. Сироварня розташована в 1,5 годині їзди від міста Мукачево. Крім звичайної дегустації сиру, сировари пропонують всім своїм відвідувачам вивчити унікальний досвід приготування сиру та проживання в секторі сільського туризму.
Нижнє Селище унікальне місце і дуже популярне у сімей з дітьми, а останнім часом стає все більш популярним і в іноземних туристів. Знаменита Долина нарцисів розташовується всього лише за півгодини ходьби звідси, легендарне село Колочава всього в 30 хвилинах їзди на автомобілі, столиця Карпатської України місто Хуст в 10 км.
Програма туру буде охоплювати як гірські райони, полонини, так і низинні райони. До програми будуть включені всі сирні фестивалі цього регіону.
Вартість одного дня «сирного туру» буде коливатись у межах від 150 до 350 грн., в залежності від умов перебування та додаткових послуг.
Тривалість програми буде залежати від географії та бажання туристів. У середньому, програма буде розрахована на один-два дні. Проживання — у секторі сільського туризму.