chrome firefox opera safari iexplorer

Янукович хоче терміново направити українських миротворців до Кот-д`Івуару

09 грудня 2011 о 11:38

Президент Віктор Янукович вніс до Верховної Ради проект закону №9566 від 8 грудня 2011 року «Про схвалення рішення президента України щодо направлення миротворчого контингенту для участі України в наданні підтримки Операції ООН у Кот-д`Івуарі».

Даний законопроект голова держави вніс до парламенту як невідкладний. Верховна Рада проголосувала за включення даного законопроекту до порядку денного роботи парламенту в п'ятницю, 9 грудня. За таке рішення проголосували 243 народних депутати.

Законопроектом, текст якого оприлюднено на сайті Верховної Ради, пропонується схвалити указ, яким президент постановляє «направити для участі України у наданні підтримки Операції ООН у Кот-д`Івуарі миротворчий контингент загальною чисельністю до 60 осіб з числа миротворчого контингенту України, що діє у складі Місії ООН у Ліберії, у терміни, визначені Радою Безпеки ООН, на період до 31 грудня 2011 року».

«Фінансування витрат, пов'язаних з участю України в наданні підтримки Операції ООН у Кот-д`Івуарі, здійснювати за рахунок коштів державного бюджету України з подальшим відшкодуванням цих витрат Організацією Об'єднаних Націй», — сказано в законопроекті.

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться: «Враховуючи заплановані на 11 грудня 2011 парламентські вибори у Кот-д`Івуарі, а також зважаючи на критичну важливість подальшого використання військових авіаційних можливостей України для надання підтримки Операції ООН у цій африканській державі, Секретаріат ООН звернувся з проханням розглянути можливість залучення українського авіаційного підрозділу у складі Місії ООН у Ліберії до здійснення транскордонних операцій в рамках надання міжмісійної підтримки між МООНЛ і ОООНКІ відповідно до положень резолюції Ради Безпеки ООН 1609 (2006), а також, за умови, що Рада Безпеки ООН прийме відповідне рішення — можливість тимчасової передислокації українського авіаційного підрозділу у складі МООНЛ на територію Кот-д`Івуару у зв'язку з необхідністю посилення ОООНКІ на період до 31 грудня 2011 року».

Нагадаємо, 19 травня Верховна Рада дала добро на продовження місії українських миротворців у Кот-д'Івуарі до 30 вересня.

Цьому передував скандал, пов'язаний з тим, що внаслідок недбалості чиновників наші миротворці незаконно перебували у цій країні після 4 травня 2011 року.

21 вересня

Інші дати
21 вересня відзначають:
  • День винахідника і раціоналізатора України.
  • День фармацевтичного працівника України.
  • День миру.
  • Міжнародний день миру.
Розгорнути
Народився Леонід Кисельов
(1946, м. Київ - 1968) - український поет, прозаїк, перекладач. Посмертні збірки: "Стихи. Вірші", "Последняя песня. Остання пісня", "Тільки двічі живемо".
Розгорнути
Народився Петро Ніщинський (Байда)
Український композитор, перекладач. автор музичної картини "Вечорниці" до драми Т. Шевченка "Назар Стодоля". Перекладав твори античних класиків ("Антігона" Софокла, "Одіссея" Гомера).
Закувала та сива зозуля Раннім ранком на зорі. Ой, заплакали хлопці-молодці, Гей, гей, там на чужині В неволі, в тюрмі... Вони плакали, гірко ридали, Свою долю викликали: "Ой, повій, повій Та буйнесенький вітре, Та й понад море, Та винеси нас із кайданів, з неволі В чистеє поле, Та понеси на Вкраїну, Гей, гей, нас на Вкраїну... А на Вкраїні — там сонечко сяє, Козацтво гуляє, гуляє і нас виглядає, Нас виглядає!" По синьому морю Байдаки під вітром гуляють, Братів, щоб рятувати, Запорожці чимдуж поспішають.
Розгорнути
1648 – Богдан Хмельницький розбив польську армію в битві під Пилявцями
Українська армія захопила всю ворожу артилерію (92 гармати) та величезний обоз з матеріальними цінностями. Загальна вартість трофеїв перевищувала 7 млн. злотих. В результаті Пилявської битви польську армію було розгромлено, повністю звільнено Волинь і Поділля, створились сприятливі умови для визволення всіх західноукраїнських земель.
Розгорнути