chrome firefox opera safari iexplorer

У Латвії вишиватимуть 5-метровий український рушник

23 грудня 2011 о 16:27

Українська громада Латвії, яка цього року відзначає своє 100-річчя, вирішила розпочати новий 100-річний етап свого перебування на латвійських теренах культурно-мистецькою акцією «Вишиваймо Рушник українців Латвії».

Українські майстрині з усієї Латвії вишиватимуть рушник довжиною п’ять метрів. Акція має на меті презентувати в цій країні традиції української вишивки, а також виховувати у представників діаспори почуття національної свідомості й гордості за Україну, повідомляє Радіо Свобода.

Ідея вишити найдовший Рушник українців Латвії виникла у місцевих українок Тетяни Лазди, Олени Грабар та Тетяни Дудченко. Організацію акції взяло на себе Об’єднання українських товариств Латвії. Допомога надійшла також із України.

«Домоткане полотно з нитками і побажаннями «рівних хрестиків» нам надіслала з Коломиї родина Оксани Довірак, а схему рушника допоміг розробити хлопець з Києва Тарас Кулик. Рушник вишиватимемо червоними та чорними нитками. Червоний колір символізує радість, енергію, життя, а чорний – землю, багатство», – зазначила керівник українського культурного центру «Джерело» з Єлгави Тетяна Лазда.

Центральним мотивом Рушника українців Латвії буде «Вазон – Дерево життя», як символ безсмертя. Квіти у Вазоні символізуватимуть українські товариства Латвії, а коріння – Україну.

По центру рушника буде вишитий віночок з дубового листя та калини, як символи Латвії та України. Його вишиє найстаріша українська майстриня Латвії, 90-річна Стефанія Ваврух. Вишиті нею роботи прикрашають клуб-кав’ярню «Дніпро» у Ризі.

У процесі вишивання рушника братимуть участь молодь, представники місцевої влади, ЗМІ, інші національні товариства Латвії, щоб привернути увагу до традицій українського народу.

 

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути