chrome firefox opera safari iexplorer

До дня народження Шолом-Алейхема у Києві презентовано перший том його творів

02 березня 2012 о 16:44

До дня народження видатного єврейського письменника Шолом-Алейхема (Соломона Рабиновича), який народився у м. Переяслав-Хмельницький Київської області 153-роки тому, у столиці презентовано перший том його творів.

Це унікальне зібрання, яке складатиметься з 4-х томів, підготував Єврейський фонд України спільно з музеєм Шолом-Алейхема у Києві та видавництвом «Адеф-Україна».

До речі, життя і творчість цього класика світової літератури було тісно пов’язане зі столицею України, адже саме в Києві Шолом-Алейхем жив з 1897 по 1905 роки.

«Сьогодні ми презентуємо видання, яке унікальне у своєму роді. Ми розглядаємо це як важливу подію в історії України, як своєрідний пам'ятник великій літературі та великій мові ідиш, якою жили та творили не одне покоління євреїв», – зазначив під час презентації голова правління Єврейського фонду України (ЄФУ) Аркадій Монастирський

Видання творів Шолом-Алейхема готувалося понад рік, а його унікальність полягає в тому, що до чотиритомника вперше увійшли тексти письменника мовою ідиш, видані ще за його життя.

Окрім того, є й переклади цих творів російською мовою, тож з ними зможуть ознайомитися усі бажаючі, а не лише знавці єврейської мови.

У першому томі можна знайти романи «Стемпеню» і «Йоселе-Соловей», а також цикл коротких новел-листів «Менахем-Мендл».

Аркадій Монастирський зауважив, що ЄФУ доклав чимало зусиль для того, щоб ім'я Шолома-Алейхема знало сучасне покоління не лише в Україні, а й у всьому світі. Для цього було видано відеокаталог фільмів за мотивами творів Шолом-Алейхема мовою ідиш.

У свою чергу, за підтримки Міністерства культури України щорічно проводиться театральний фестиваль «Блукаючі зірки», а на сценах українських театрів завжди з незмінним успіхом йдуть вистави за творами Шолом-Алейхема.

До речі, народний артист України Богдан Ступка, вже понад 20 років незмінно виходить на сцену в образі знаменитого Тев’є – молочника у спектаклі «Тев’є Тевель». На думку голови правління ЄФУ, який, саме цей спектакль узагальнює все краще, що було поставлено Київським Національним драматичним театром ім. Івана Франка.

Майя Заховайко, «Рідна країна»