chrome firefox opera safari iexplorer

28 тисяч тюльпанів одночасно розквітли у Нікітському ботсаду

27 квітня 2012 о 09:53

Парад тюльпанів розпочався в Криму. 28 тисяч рослин одночасно розквітли у Нікітському ботанічному саду. Цьогоріч виставка ювілейна, вона присвячена 200-річчю заповідника. До цієї дати селекціонери вивели та презентували новий сорт — «Сад щастя».

Тюльпани нового сорту «сад щастя» – високі та великі. Вони стійки до хвороб, і не бояться ані морозів, ані спеки. Довго квітнуть, а ще — мають дивний колір, який змінюється.

Людмила Олександрова, селекціонер Нікітського ботсаду: "Он имеет оригинальную окраску, которая изменяется в процессе цветения от малиново-сиреневой до почти голубой. И те, кто придет через неделю - увидит, что это уже другой сорт. Это сорт, близкий к голубому".

Щороку презентувати нові сорти — це давня традиція ботсаду. А ще — обов’язково кілька раритетних. Нині на параді тюльпанів представили «Принц Австрії» селекції 1860-го року та «Генерал де Вет», виведений у 1904-му. Останній має унікальну властивість – запах, адже звичайні тюльпани, кажуть фахівці, не пахнуть.

Тетяна Мельник, співробітник Нікітського ботсаду: "Он невысокий, имеет очень интересную окраску и имеет запах, в отличие от всех остальных тюльпанов, которые не пахнут. Это очень редкая вещь - получить тюльпан с запахом, с ароматом. И аромат напоминает нечто среднее между розой и лилией. Абсолютно свой тонкий аромат".

Загалом, в експозиції представили 162 сорти тюльпанів, з них понад 2 десятки виведені селекціонерами Нікітського ботсаду. Цього року тюльпани садили за новою схемою. Квіти добирали за кольоровою гамою і терміном цвітіння.

Сергій Сафронов, дизайнер Нікітського ботсаду: "Сорта тюльпанов были подобраны по такому принципу, чтобы сроки цветения всех совпадали, т.е. цвели одновременно. Чтобы цветение сохранялось на протяжении всей выставки. Цветовая гамма соблюдалась по принципу перехода от более темных сортов к более светлым". 

Відвідувачі: "Нравятся виды, нравятся окрас, нравятся".

Різнокольоровий квітковий килим протримається до середини травня. Зазвичай, у ботсаду саме на ці дні припадає пік відвідуваності кримчанами та гостями півострова.

Джерело: 5 канал
Розділи: Новини культури

6 травня

Інші дати
Народився Лев Каплан
(1899, м. Могилів-Подільський - 1972) - український художник, графік реалістичного напряму. Автор числених плакатів, ілюстрацій до книжок, карикатур.
"Художник - гармонізатор суспільства, його душа, так само, як і поет, духовний провідник, людина, котра об'єднує націю." (Лариса Дем'янишина)
Розгорнути
1686 — між Росією і Річчю Посполитою було підписано угоду, названу — «Вічним миром».
Сусідні держави в черговий раз між собою ділили українські землі. Підписана угода підтверджувала умови Андрусівського перемир'я 1667 р. Він закріпив за Росією Смоленськ з околицями, Лівобережну Україну з Києвом, Запоріжжя і Сіверську землю з Черніговом і Стародубом. "Вічний мир" 1686 р. насправді був початком анексії українських територій.
«Для всіх ти мертва і смішна, Для всіх ти бідна і нещасна, Моя Україно прекрасна, Пісень і волі сторона» (Олександр Олесь)
Розгорнути