chrome firefox opera safari iexplorer

Верховна Рада хоче дозволити батькам вибирати мову навчання дітей у дитсадках

05 червня 2012 о 11:14

Верховна Рада має намір дозволити батькам вибирати мову навчання дітей у дошкільних навчальних установах.

За прийняття в першому читанні законопроекту № 9714-1 проголосували 245 депутатів за мінімально необхідних 226.

Рада має намір внести відповідні зміни до закону «Про дошкільну освіту».

Зокрема в статті 6 відповідного закону парламент планує закріпити право вільного вибору батьками мови виховання їхньої дитини.

За проектом, для задоволення національних, культурно-освітніх і мовних потреб громадян можуть створюватися дошкільні навчальні заклади, у яких виховання дітей здійснюється їх національною або іншою мовою.

За потреби в дитсадках можуть створюватися окремі групи, у яких виховання проходить іншою мовою, ніж у закладі в цілому.

Відповідно до проекту, від сплати за харчування дитини звільняються батьки, у сім'ях яких сукупний дохід на кожного члена за попередній квартал з урахуванням індексу зростання цін не перевищував прожиткового мінімуму, а також батьки, діти яких досягли старшого дошкільного віку (від 5 до 6 років).

Ініціатори законопроекту — депутати Катерина Самойлик (фракція Комуністичної партії), Віталій Курило (група «Реформи заради майбутнього») і Сергій Баранов-Мохорт (фракція Партії регіонів).

Як повідомляло агентство, у липні 2011 Одеська міська рада дозволила 78 школам і 120 дошкільним установам вести навчання українською і російською мовами.

Відповідно до Конституції, державною мовою в Україні є українська, при цьому гарантується вільний розвиток, використання й захист мов національних меншин.

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути