Попри те, що за традицією перші кавуни у столиці з'являються в середині липня, цього року ягодою почали торгувати наприкінці червня.
Середніх розмірів плід (5-6 кілограм) зараз можна купити за 30-40 гривень (по 6 грн./кг), пише «Комсомольська правда в Україні».
Торговці в один голос заявляють, що кавуни «херсонські», а ранні, бо з теплиці.
«Їх же під целофаном вирощують, тому так рано. І ніяких нітратів», — запевнила продавець на Лук'янівському ринку.
«Просто розсаду готовлять наперед, а після вже в теплу землю висаджують. От і швидкий ріст», — переконливо посміхається інша торговка.
Фахівці кажуть, що скороспілку й справді могли привезти з Херсона, а не з Туреччини чи Голландії.
«Якщо застосовувати накриття з агрополотна або плівки, та й розсадою висаджувати плюс стимуляторами росту удобрювати, то кавуни можуть дозріти й у нас навіть у червні – літо ж бо раннє було. Та й кількість нітратів зараз невелика», — сказав завідуючий кафедрою овочівництва Національного університету біоресурсів і природокористування професор Зіновій Сич.
За його словами, фермери розуміють, що покупець наляканий – про шкоду ранніх фруктів і овочів говорять давно й наполегливо, тому «збагачувати» баштан великою кількістю нітратів вони не ризикують.
«Хоча, звичайно, хімія там напевно є, але в безпечних кількостях», — додав Сич.