Загалом у рейтингу було досліджено 105 країн, пише «Тиждень».
Для ранжування експерти обрали Індекс «впевненості в їжі»( тобто коли люди в будь-який час мають фізичний, соціальний та економічний доступ до достатньої та поживної їжі, яка задовольняє їхні дієтичні потреби для здорового та активного життя).
Основними показниками Індексу «впевненості в їжі» стали: доступність (витрати сім`ї на споживання їжі порівняно з іншими витратами), наявність (достатня пропозиція, постачання їжі в середньому на день), якість та безпечність харчів (дотримання харчових стандартів).
Оцінювання здійснювалось за шкалою у 100 балів.
Найвищі показники за доступністю та безпечністю харчів було зафіксовано у США (89,5). Другу та третю сходинки посіли Данія (88,1) та Норвегія (88.0).
На четвертому місці опинилась Франція (86,8), а на п’ятому – Нідерланди (86,7). До десятки найкращих увійшли також Австрія, Швейцарія, Канада, Фінляндія та Німеччина.
Найгіршою ж ситуація з наявністю харчових продуктів є в Демократичній Республіці Конго (18,4). На останніх сходинках рейтингу опинились також Чад (20,2), Бурунді (22,9), Гаїті (24,5), Мадагаскар (26,3), Ефіопія (26,4), Танзанія (26,8), Малаві (27,3), Того (27,5), Судан (27,6).
Україна в рейтингу посіла 44-ту сходинку, отримавши 8,4 балів. Таким чином, за безпечністю та наявністю харчів Україна випередила Таїланд, Болгарію, Перу, Казахстан, Азербайджан, Таджикистан.
У звіті The Economist Intelligence Unit також робляться висновки, що в розвинених країнах кожна людина споживає на 1,2 тис. калорій на день більше, ніж в країнах з меншими доходами при тому, що загалом в середньому людині для нормального життя потрібно 2,3 тис. калорій на день.