chrome firefox opera safari iexplorer

Україна втратила статус «читаючої нації»: 73% українців не торкаються до книг

26 липня 2012 о 14:04

Кожен четвертий українець не читає книжок, — такі результати цьогорічних досліджень компанії GfK Ukraine. Для 73% населення книга не входить у сферу зацікавлень. Серед причин того, чому українці не читають, експерти вказують на наслідки «лихих 90-х», старіння бібліотечних фондів і відсутність моди бути освіченим.

За даними фахівців, зараз щодня чи майже увесь тиждень читає трохи більше 15% українців, 19% — беруть до рук книгу раз на місяць.

«Саме у молодих українців гасне інтерес до книг. Якщо у 2009-у році серед тих, хто щодня відкривав книгу, був 31% людей до 30-и років, то у 2011-у році показник впав до 26%. Натомість люди почали більше уваги приділяти інтернету і комп'ютерам», — зауважують дослідники.

Найбільше начитана у Європі нація — шведи. Близько 84% з них щороку прочитує щонайменше одну книгу. За даними соціологів, у Казахстані та Естонії чверть населення країни не читає книг взагалі.

У Бразилії до читання книг заохочують в'язнів. За кожну прочитану книгу їм скорочують термін перебування за ґратами на 4 дні. В'язні можуть вибирати між художніми творами, філософськими чи науковими працями. На читання однієї книги дають до місяця часу. У рік зараховують не більше 12 прочитаних книг.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Новини культури

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути