chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні у світі вдруге відзначають Міжнародний день дружби

30 липня 2012 о 09:09

Міжнародний день дружби- один з наймолодших свят в календарі. Рішення про його проведення Генеральна асамблея ООН прийняла 27 квітня 2011 року на своїй 65-й сесії. Ідеологічною основою для нової дати стали Декларація та програма дій в області культури миру та Міжнародного десятиріччя культури миру та ненасильства в інтересах усіх планети (воно охоплювало 2001—2010 роки), передає УНН.

Організація об'єднаних націй запропонувала державним структурам, а також міжнародним і регіональним організаціям відзначати цей день у відповідності з культурними традиціями тієї чи іншої країни. Особливо в резолюції ООН підкреслюється важливість нової дати в справі зміцнення дружніх відносин між різними народами. «Дружба між народами, країнами, культурами і окремими особами може надихнути на зусилля із забезпечення миру і дає можливість побудувати мости між товариствами, які шанують культурне різноманіття», — йдеться в документі.

Крім того, одне із завдань Міжнародного дня дружби — залучення молоді, в тому числі майбутніх лідерів, до громадської діяльності, спрямованої на шанобливе сприйняття різних культур.

На сьогодні в багатьох країнах світу щорічно проводяться заходи, пов'язані з пропагандою дружби. Відтепер до їх списку додасться і програма Дня дружби.

Варто відзначити, що Міжнародний день дружби, заснований ООН, — не єдине свято подібного роду: 9 червня відзначається Міжнародний день друзів.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути