chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві розкажуть, як Україна потрапила на європейські карти

05 жовтня 2012 о 14:54

У Домі освіти і культури «Майстер Клас» стартує лекційний клуб «Ad fontes», у рамках якого щосуботи читатимуться лекції на історико-культурні теми.

Про це повідомляє «Платформа».

Спікер першої зустрічі – Кирило Галушко, історик, етносоціолог, публіцист.

Тема лекції: «Як Україна та українці потрапили на карту».

Як із часів Відродження діяли «подвійні стандарти» у політичній картографії Європи і як розпочалася «картографічна пропаганда»? Чому «українці» потрапили на карту набагато пізніше, аніж «Україна»?

Як почали себе «малювати» європейські нації в добу модерного націоналізму? Як сталося, що українці на початку ХХ ст. стали народом із найдовшою назвою в Європі? Як українці бачили себе і як їх бачили інші на карті Європи? Чому в Українській РСР «малороси» мешкали ще у 1980-х?

Усім цим питанням присвячена лекція, що супроводжуватиметься візуальним рядом з українських та закордонних картографічних фондів.

Час і місце: 6 жовтня, 15:00. Київ, вул. Лаврська, 16а.

5 травня

Інші дати
Народився Сидір Воробкевич
(1836, м. Чернівці – 1903) – український письменник, композитор, музично-культурний діяч, православний священик, педагог.
«Мово рідна, слово рідне, Хто вас забуває, Той у грудях не серденько, Тільки камінь має. Як ту мову мож забути ? Котрою учила Нас всіх ненька говорити Ненька наша мила ?» (Сидір Воробкевич)
Розгорнути
Народився Юрій Липа
(1900, м. Полтава – 1944) - громадський діяч, письменник, історіософ, публіцист.
Розгорнути