chrome firefox opera safari iexplorer

В Києві вшанують 70-річчя УПА

11 жовтня 2012 о 09:26

В Києві відбудеться урочистий вечір «Українській Повстанській Армії – 70: знаємо, пам’ятаємо, шануємо». Захід приурочено до 70-річчя створення УПА.

Час і місце: 14 жовтня, неділя о 14.00-16.00. Київський міський Будинок вчителя (вул. Володимирська, 57).

Участь у заході візьмуть: заступник голови Всеукраїнського братства ОУН-УПА, член Світового Ювілейного Комітету з відзначення 70-річчя УПА Орест Васкул; історик, голова Вченої ради Центру досліджень визвольного руху Володимир В’ятрович; кобзар, бандурист, лірник Тарас Компаніченко та музичний гурт «Хорея козацька»; ветеран Української Повстанської Армії та один із учасників Норильського повстання 1953-го року Степан Семенюк та інші.

Також у Києві буде відкрито виставку «Сила волі. Провідники визвольного руху».

Виставка є розповіддю про долі лідерів на тлі історичної доби, містить чимало світлин та архівних документів, багато з яких представлені вперше.

Авторами є історики Центру досліджень визвольного руху та Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Володимир В’ятрович, Руслан Забілий, Ігор Дерев’яний, Андрій Шевців та Василь Стефанів.

Час і місце: 16 жовтня, вівторок о 12-00. Національний музей Тараса Шевченка (м. Київ, бул. Тараса Шевченка, 12).

Участь у відкритті виставки візьмуть ветерани українських національно-визвольних змагань, відомі історики та митці, представники політичних та громадських організацій.

Виставка буде експонуватись в Національному музеї Тараса Шевченка до 4 листопада 2012 року.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути