chrome firefox opera safari iexplorer

Знайдено матеріали про перший в історії світового кіно український повнометражний фільм

18 жовтня 2012 о 16:37

Учора в мистецькому житті Дніпропетровська, а точніше — історичного поселення Лоцманська Кам’янка, що на околиці нинішнього обласного центру, відбулася вікопомна подія. У місцевому Будинку культури згадували фільм Данила Сахненка — чоловiка, який на теренах сучасної України заснував перше кіноательє. Стрічка називається «Запорізька Січ», а її зйомки розпочали у 1911 році саме у Лоц–Кам’янці. Консультантом режисера Сахненка з історичних питань став Дмитро Яворницький, а учасниками масових сцен були місцеві мешканці.

Робота над фільмом, у якому запорізькі козаки відважно борються проти татарів за волю, тривала до 1912 року. На жаль, до наших днів стрічка не збереглася. Отож тепер дніпропетровські кінематографісти наполегливо шукають матеріали про зйомки першого в історії світового кіно українського повнометражного фільму «Запорізька Січ». Те, що їм уже вдалося «накопати», презентували учора.

Проте цього дня глядачі подивилися у Лоц–Кам’янці і повноцінний фільм. Це стрічка того ж Данила Сахненка «Помер бідолаха у лікарні військовій» — єдина з доробку українського режисера, яка збереглася до наших днів повністю.

8 травня

Інші дати
Микола Козловський
1921 –  український майстер фотографічних справ. Лауреат Шевченківської премії за фотоальбом «Києве мій».  
Розгорнути
Народився Данило Лідер
(1917, с. Вікторівка, Росія - 2002) - художник театру, педагог. Народний художник України. Серед найвідоміших робіт: оформлення вистав "Ярослав Мудрий" І. Кочерги, "Король Лір" В. Шекспіра, "Дядя Ваня" А. Чехова, "Візит старої дами" Ф. Дюрренматта, "Тев'є-Тевель" за Шолом Алейхемом.
Розгорнути
Народилася Надія Кибальчич
(1878, с. Ясногород Житомирської обл. - 1914) - українська письменниця, перекладачка. Автор книжок "Поезії", "Дитячі оповідання", "Малий Ніно", "Спогади кота Сивка" та ін.
Розгорнути
Народився Василь Вовк-Карачевський
(1834, с. Дуболучівка Чернігівської обл. - 1893) - український громадсько-культурний діяч, публіцист, перекладач, Автор публіцистичних сатей, історичних досліджень ("Канів і його коротка історія"), перекладів праць М. Костомарова, М. Дашкевича, В. Антоновича.
Розгорнути