chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні відмінять таємницю усиновлення

21 листопада 2012 о 13:00

Найближчим часом в Україні планують відмінити таємницю всиновлення. Проект Закону України «Про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо таємниці усиновлення» представили для обговорення працівники офісу Уповноваженого Президента України з прав дитини під час міжнародної конференції «Сирітству — ні! Системний підхід у роботі з дітьми та сім’ями», що відбулася в Києві.

Новий закон скасовує обов’язковість конфіденційності інформації про всиновлення, але водночас лишає ці дані в обмеженому доступі. Зокрема, дізнатися, у якій сім’ї виховується дитина, біологічні батьки зможуть лише за згодою усиновлювачів чи дитини, якщо вона досягла повноліття.

За словами Людмили Волинець, керівника управління забезпечення діяльності Уповноваженого Президента України з прав дитини, питання про необхідність відміни таємниці всиновлення ставить саме життя, а передусім — трагічні випадки, які відбуваються з дітьми. «Так, нещодавня загибель двох дівчаток від руки усиновительки у Краснодоні вимагає активних дій щодо поліпшення і процедур підготовки кандидатів в усиновителі і процедур нагляду за умовами виховання таких дітей, змін до законодавства України, які б унеможливили трагедії з дітьми», — пояснила в одному з нещодавніх інтерв’ю пані Людмила.

«Півроку тому офісом Уповноваженого з прав дитини було ініційовано відміну таємниці всиновлення як однієї з форм, яка є дискримінаційною щодо дитини. І сьогодні ми представляємо підготовлений нами проект закону, який передбачає скасування таємниці усиновлення, але при цьому зберігає обмеження щодо оприлюднення інформації про всиновлення з відповідним правом батьків–усиновителів на те, давати цю інформацію чи ні. Ця ініціатива викликала дискусію в суспільстві. Тож сьогодні в рамках великої конференції, в якій беруть участь і міжнародні експерти, і вітчизняні фахівці, ми хочемо вийти на остаточний тест законопроекту щодо відміни таємниці всиновлення, який будемо далі ініціювати вже перед ВР», — каже Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко.

Уповноважений переконаний, що нововведення необхідне для покращення контролю за вихованням і проживанням усиновлених дітей, а стара система — це не що інше як залишки радянської. Варто нагадати, що раніше за розголошення таємниці всиновлення навіть притягали до відповідальності.

За словами Юрія Павленка, дитина рано чи пізно однак дізнається про те, що вона всиновлена, і якщо цю інформацію неправильно подати, це може мати непередбачувані наслідки. Водночас Уповноважений Президента запевнив, що закон ніяким чином не стосується сімей, які всиновили дитину до його прийняття: «Для них, якщо вони того бажають, назавжди зберігатиметься таємниця всиновлення».

Проте існує низка зауважень iз приводу того, як слід запроваджувати такі зміни. Противники закону вважають, що суспільство сьогодні не готове до подібних нововведень. І відкриття такої інформації може нашкодити всиновленим дітям, адже нові батьки, як правило, зберігають у таємниці факт усиновлення в першу чергу для того, щоб дитина не почувалася обділеною, а рівною у суспільстві. Проте представники законопроекту переконують, що зважили можливі ризики і з метою їх уникнення планують впровадити спеціальну підготовку фахівців, які займаються процедурою усиновлення та майбутніх батьків–усиновлювачів. Їм розповідатимуть, як краще донести інформацію про усиновлення дитині, щоб не зашкодити їй.