chrome firefox opera safari iexplorer

Відсьогодні навіть немовлята зобов´язані мати паспорт

06 грудня 2012 о 10:35

Закон «Про єдиний державний демографічний реєстр і документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», який передбачає запровадження біометричних паспортів, набуває чинності сьогодні, 6 грудня.

Закон опублікований у парламентській газеті «Голос України» 5 грудня і, як обумовлено в самому законі, набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, передають «Українські новини».

Закон визначає, що паспорт громадянина України виготовляється у формі картки, що містить безконтактний електронний носій, до якої вноситься наступна інформація: назва держави; назва документа; ім´я особи; стать; громадянство, дата народження; унікальний номер запису в реєстрі, номер документа, дата закінчення терміну дії документа, дата видачі документа; уповноважений суб´єкт, що видав документ (код); місце народження; оцифрована фотографія; оцифрований підпис.

Паспорт громадянина України оформлюється всім особам, починаючи від народження і незалежно від віку, терміном на 10 років.

Закордонний паспорт оформлюється особам, які не досягли 16-річного віку, на 4 роки, а особам, які досягли 16-річного віку, — на 10 років і виготовляється у формі книжечки, правий форзац якої містить безконтактний електронний носій, і складається з м´якої обкладинки, 32 сторінок і сторінки даних.

У законі закріплена можливість відмови осіб від внесення даних в безконтактний електронний носій у зв´язку з їхніми релігійними переконаннями шляхом написання заяви до уповноваженого центрального органу виконавчої влади про відмову від отримання документа, що містить електронний носій, або про відмову від внесення інформації в нього.

Після цього заявнику буде видаватися документ, в якому не буде такого носія або буде задовольнятися заява про відмову у внесенні до нього відповідної інформації.

Кабінету Міністрів доручено протягом місяця з дня набрання чинності законом (до 6 січня 2013 року) прийняти нормативно-правові акти, необхідні для його реалізації.

Відповідно до закону, з 1 січня 2013 року мають розпочатися роботи із ведення оформлення і видачі паспорта громадянина України в регіонах та інфраструктури його функціонування.

Документи, що засвідчують особу, підтверджують громадянство України або спеціальний статус особи, видані до набрання чинності цього закону, діють до завершення терміну їх дії і не підлягають обов´язковій заміні.

Законом передбачено, що за видачу в перший раз паспорта громадянина України державне мито не стягується.

Як повідомляли «Коментарі», 20 листопада Президент України підписав цей документ.

Нагадаємо, що МЗС України підтвердило, що Євросоюз не буде забороняти з 1 червня 2013 року в´їжджати на свою територію українцям, у яких немає біометричних паспортів.

Джерело: Коментарі
Розділи: Суспільство

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути