chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні у світі святкують День закоханих

14 лютого 2016 о 09:26

14 лютого у багатьох країнах світу традиційно відзначається День святого Валентина, або свято всіх закоханих. Його невід'ємними атрибутами є квіти, цукерки, іграшки та спеціальні листівки з зізнаннями чи побажаннями кохання — валентинки.

Втім, пам'ять якого саме Валентина вшановують у цей день закохані — досі залишається загадкою.

Згідно з найпопулярнішою версією, Валентин був римським священиком, який таємно вінчав солдатів з їхніми коханими у часи жорстокого правління римського імператора Клавдія II. Через це він був ув'язнений, де познайомився з дочкою одного з наглядачів і закохався в неї. Перед смертю він нібито написав дівчині лист з освідченням у коханні, підписавши його «Твій Валентин», а 14 лютого його стратили.

Однак скептики вважають, що свято було встановлено насильно римським понтифіком Геласієм I 496 року — спеціально, щоб замінити язичницькі Луперкалії — фестиваль еротики і неприборканої тілесної любові.

Католицька церква неодноразово заявляла, що вона не має ніякого стосунку до цього дня, і свято носить суто світський характер. Більше того, в цей день Католицька церква відзначає День святих Кирила і Мефодія — покровителів Європи та просвітителів слов'ян.

Не дуже позитивно ставляться до свята і в православній церкві. У 2014 році напередодні свята на сайті Української православної церкви Київського патріархату була розміщена стаття «День святого Валентина — розпусне свято в сучасній обгортці», в якій наголошується, що як і Хелловін — ніч перед католицьким святом Всіх святих, під церковним ім'ям люди відзначають язичницьке свято.

І вкрай негативно ставляться до Дня Валентина представники ісламу. В мусульманських країнах свято часто забороняють як таке, що «що забруднює мораль молоді» і «антиісламський день».

Втім, у багатьох куточках світу (особливо в Китаї, Японії та країнах Південно-східної Азії) цей день все одно користується неймовірною популярністю. До нього приурочують різні фестивалі, флешмоби, концерти. Особливо процвітає індустрія подарунків, тому День Валентина також іронічно називають «Днем маркетологів».

1 травня

Інші дати
Народилася Нонна Копержинська
(1920, м. Київ – 1999) - українська актриса театру і кіно. Народна слава прийшла до неї після ролей у фільмах «За двома зайцями» і «Королева бензоколонки».
«Нонна Копержинська не грала на сцені – вона на ній жила, і в цьому її можна порівняти з Амвросієм Бучмою». (Галина Яблонська).
Розгорнути