chrome firefox opera safari iexplorer

В Івано–Франківську з'явиться пам’ятник Андрею Шептицькому

28 лютого 2013 о 12:57

Перший внесок у розмірі 50 тисяч гривень на спорудження монумента митрополиту Галицькому і предстоятелю Української греко–католицької церкви (з 1901 по 1944 роки) зі свого фонду зробили депутати Івано–Франківської міськради. Таким чином під час сесії вони підтримали ініціативу колеги — депутата Верховної Ради Руслана Марцінківа — про вшанування пам’яті одного з найвидатніших духовних провідників нації.

Архіпастирська діяльність Андрея Шептицького справді тісно пов’язана зі Станіславом (Івано–Франківськом). І хоча період його єпископства на Прикарпатті тривав лише чотирнадцять місяців, він устиг відвідати чимало місцевих парафій, сприяв оздобленню кафедрального собору фресками у візантійському стилі та домігся від австрійського уряду виділення земельної ділянки й 300 тисяч крон для спорудження єпархіальної семінарії у Станіславі.

«На сесії міськради ми ухвалили політичне рішення про встановлення пам’ятника Андрею Шептицькому до кінця нинішнього року і виділили частину коштів для оголошення конкурсу макетів. Остаточна ж сума реалізації проекту стане відома дещо пізніше, — повідомив «УМ» народний депутат–«свободівець» Руслан Марцінків. — Звісно, сподіваємося і на фінансову підтримку громади та меценатів, позаяк, за соціологічними дослідженнями, близько 70 відсотків іванофранківців вважають себе вірними УГКЦ».

6 травня

Інші дати
Народився Лев Каплан
(1899, м. Могилів-Подільський - 1972) - український художник, графік реалістичного напряму. Автор числених плакатів, ілюстрацій до книжок, карикатур.
"Художник - гармонізатор суспільства, його душа, так само, як і поет, духовний провідник, людина, котра об'єднує націю." (Лариса Дем'янишина)
Розгорнути
1686 — між Росією і Річчю Посполитою було підписано угоду, названу — «Вічним миром».
Сусідні держави в черговий раз між собою ділили українські землі. Підписана угода підтверджувала умови Андрусівського перемир'я 1667 р. Він закріпив за Росією Смоленськ з околицями, Лівобережну Україну з Києвом, Запоріжжя і Сіверську землю з Черніговом і Стародубом. "Вічний мир" 1686 р. насправді був початком анексії українських територій.
«Для всіх ти мертва і смішна, Для всіх ти бідна і нещасна, Моя Україно прекрасна, Пісень і волі сторона» (Олександр Олесь)
Розгорнути