chrome firefox opera safari iexplorer

Відлуння Чорнобиля: 2011 для онкохворих стане фатальним

04 лютого 2011 о 10:30

2011-тий рік може стати ключовим для українських хворих на рак. І винуватцем усьому знову Чорнобиль.

Таку заяву напередодні Всесвітнього дня боротьби з онкозахворюваннями зробив головний вітчизняний фахівець Ігор Щепотін.

Щогодини в Україні виявляють 18 нових недужих на онкологію, щогодини 10 хворих помирає.

Головний онколог України Ігор Щепотін із тривогою очікував настання 2011 року.

Україна перейде 25-ті роковини Чорнобиля. Саме чвертьстолітня межа ставала фатальною для країн, що пережили схожі техногенні катастрофи. Захворюваність на рак починала різко зростати", — підкреслив Щепотін.

За його словами, у світі зафіксовано, що ці ефекти починають спостерігатися через такий час.

«Очевидно, проблема пов'язана з тим, що в ґрунті, а потім і в нашій їжі накопичуються такі радіоізотопи, які є довгоживучими і повинні довго впливати на тканини людини, щоб викликати їх злоякісні переродження», — додав Щепотін.

Проте відзначає, що єдине, що заважає лікувати хворих на рак – надто високі ціни.

Офіційно визнано, що місця в онкоклініках у дефіциті. За найоптимістичнішими підрахунками бракує чверті лІжок. А перелік безкоштовних послуг головний онколог може полічити на пальцях.

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути