chrome firefox opera safari iexplorer

У Бахчисараї відкрили після реставрації одну з головних мечетей Кримського ханства

18 серпня 2013 о 09:26

У Бахчисараї було урочисто відкрито відреставровану мечеть Орта-Джамі — пам'ятник архітектури XVIII століття, одну з найважливіших мечетей в Кримському ханстві, повідомляє DT.UA.

Будівлю мечеті, побудованої в 1737—1743 роках, було передано мусульманам Бахчисарая в 2012 році після тривалого періоду простою: в радянські часи тут знаходився будинок культури, кінотеатр, а потім будова запустіло, і 12 років тривав процес його повернення релігійній громаді.

Як повідомили в прес-службі Духовного управління мусульман Криму, реставрація мечеті була проведена за особисті кошти сім'ї Умерових.

Після церемонії відкриття 16 серпня у відреставрованій мечеті пройшов п'ятничний намаз, якого тут не було останні 95 років.

Голова Меджлісу Мустафа Джемілєв передав Орта-Джамі позолочений Коран, який йому подарував імам Кааби під час Умри (малий хадж).

6 травня

Інші дати
Народився Лев Каплан
(1899, м. Могилів-Подільський - 1972) - український художник, графік реалістичного напряму. Автор числених плакатів, ілюстрацій до книжок, карикатур.
"Художник - гармонізатор суспільства, його душа, так само, як і поет, духовний провідник, людина, котра об'єднує націю." (Лариса Дем'янишина)
Розгорнути
1686 — між Росією і Річчю Посполитою було підписано угоду, названу — «Вічним миром».
Сусідні держави в черговий раз між собою ділили українські землі. Підписана угода підтверджувала умови Андрусівського перемир'я 1667 р. Він закріпив за Росією Смоленськ з околицями, Лівобережну Україну з Києвом, Запоріжжя і Сіверську землю з Черніговом і Стародубом. "Вічний мир" 1686 р. насправді був початком анексії українських територій.
«Для всіх ти мертва і смішна, Для всіх ти бідна і нещасна, Моя Україно прекрасна, Пісень і волі сторона» (Олександр Олесь)
Розгорнути