chrome firefox opera safari iexplorer

Лексикон українців за останні десятиліття змінився на 25%

18 жовтня 2013 о 14:01

Зважаючи на міграцію лексики з мовної периферії до центру і навпаки, активний словник української мови за останні десятиліття змінився на 25%.

Про це в інтерв’ю «Українському тижню» заявила кандидат філологічних наук, яка досліджує неологізми у мові ЗМІ кінця ХХ — початку ХХІ століття Тетяна Печончик.

«За дослідженнями, активний словник української мови за останні десятиліття змінився на 25%. Може, когось ця цифра здивує. Однак, якщо врахувати не тільки виникнення нових слів та розвиток значень, а й міграцію лексики з мовної периферії до центру і навпаки, показник бачиться цілком виправданим», — заявила вона.
Як стверджує дослідник, слова, які раніше були на мовній периферії і фіксувалися у словниках із приміткою «архаїзм», «історизм», «дореволюційне», «застаріле», «рідковживане», нині вони повернулися до активного вжитку. До таких слів належать «гривня», «меценат», «казначейство», «гувернантка», «чиновник», «речник», «віче».

«Сюди ж таки належить лексика, донедавна теж периферійна, яка називала реалії „буржуазного суспільства“ („страйк“, „мафія“, „корупція“, „фермер“) і яку подавали у словниках радянського періоду з приміткою „у капіталістичних країнах“. Єдиної назви для таких слів у сучасному мовознавстві немає. Їх називають відродженими (Юрій Шевельов), реактивованими (Любов Мацько), внутрішніми входженнями (Данута Мазурик), або актуалізованими (Любов Струганець)», – наголошує Печончик.

Водночас, за її словами, слова радянського періоду перемістилися на периферію.

"Ідеологами радянського періоду, навпаки, з мовного ядра перемістилися на «околиці»: зі зникненням понять і явищ, які вони позначали: «комсомолець», «п’ятирічка», «комсорг», «ВЛКСМ», «ленінець», — заявила Печончик.

Джерело: iPress.ua
Розділи: Новини культури

4 травня

Інші дати
Народилася Марія Тессейр-Донець
(1889, м. київ - 1974) - оперна співачка (колоратурне сопрано) і педагог, заслужений діяч мистецтв. Партії:Марильця, Панночка, Оксана ("Тарас Бульба", "Утоплена", "Різдвяна ніч" М. Лисенка), Розіна ("Севільський цирульник" Дж. Россіні) та ін.
Розгорнути
Народився Лео Сирота
(1885, м. Кам'янець-Подільський – 1965) – піаніст-віртуоз. В віці 11 років уже давав уроки учням і гастролював з концертами. Навчався та викладав в консерваторіях Києва та Львова. Основоположник школи фортепьянної музики Японії.
Розгорнути