chrome firefox opera safari iexplorer

Грицак отримав польську премію за книжку «Пророк у своїй вітчизні: Іван Франко і його спільнота»

25 жовтня 2013 о 15:13

Історика Ярослава Грицака нагороджено польською премією імені Єжи Ґєдройця за книжку «Пророк у своїй вітчизні: Іван Франко і його спільнота».

Про це повідомляє Польське Радіо.

За словами секретаря капітули премії, професорки Івони Гофман, книжка Грицака присвячена постаті, маловідомій у Польщі.

«Це книжка про народження українського народу, — зазначила Гофман. — Важливо – і це ми брали до уваги, коли приймали рішення про те, кому буде вручено нагороду – що ця книжка вийшла на польський ринок у 70-ту річницю трагічних подій на Волині».

Премія імені Єжи Ґєдройця вручається щороку за дослідження над спадщиною паризької «Культури» або за творче продовження ідеї Єжи Ґєдройця.
Єжи Ґєдройць – польський публіцист, громадський діяч, засновник і головний редактор часопису «Культура», що видавався у Парижі.

Ґєдройць був активним прихильником польсько-української співпраці, визнавав можливість взаємовигідних стосунків незалежних Польщі і України в їх післявоєнних кордонах.

Зокрема, з його ініціативи у Бібліотеці «Культури» з'явилася друком антологія української літератури 1917—1933 років «Розстріляне відродження».

7 травня

Інші дати
Петро Чайковський
1840 –  російський композитор, диригент, музично-громадський діяч. Мав українське коріння. В Україні написав понад 30 творів.
Розгорнути
Народився Микола Кащенко
(1855, с.Веселе, Запорізька область – 1935) - український біолог, ембріолог, селекціонер, один із перших українських академіків, засновник акліматизаційних садів у Томську і Києві. Разом з В.О.Караваєвим створив зоологічний музей і був його першим директором.
Тиха місячна ніч над принишклим селом Оповила біленькі оселі. Лиш пустун-вітерець над люстерком-ставком В срібних хвилях гойда каруселі. Продерчав десь деркач у заплавах ріки, На хвилину сполохавши тишу, Очерет з осокою про щось гомінкий Тихо шепче і чубом колише. Запізнілий туман, мов отара овець, Суне попаски вбрід понад лугом. Замаячив ледь-ледь вдалині острівець Й непомітно сховався за пругом. (Віктор Геращенко)
Розгорнути