chrome firefox opera safari iexplorer

Більшість українців вважають своїми найулюбленішими стравами борщ та вареники – опитування

23 грудня 2013 о 14:49

Найулюбленішими стравами українців є борщ, вареники та страви з м'яса. Про це свідчать результати соцдослідження Соціологічної групи «Рейтинг».

Як повідомляється, респондентам не пропонували варіантів відповідей, тому вони самі називали по три свої найулюбленіші страви – неважливо, якої кухні. 

За результатами дослідження, найулюбленішою стравою українців є борщ (44%). До улюблених страв увійшли також вареники (18%), зокрема, з сиром, картоплею та вишнями. На наступній позиції — м'ясні страви (14%), з них більш популярні: ковбаса, м'ясо по-французьки, смажене і тушковане м'ясо. 

Трохи менше серед українців любителів картоплі: пюре назвали найулюбленішою стравою 11% респондентів, смажену 8%. Салат «Олів'є» більш за все подобається 11% українців. Серед інших салатів, які потрапили до вподобань українців також овочевий, вінегрет, грецький, крабовий, м'ясний та «Цезар» — їх назвали 10% громадян. За шашлик, пельмені та різні рибні страви віддали «голоси» 10% українців.

Також стало відомо, що салат «Шуба» є улюбленим лише у 4% опитаних, а холодець — у 7%, котлети — 6% та відбивні — 5%. Крім того, близько 7% вважають своєю улюбленою стравою плов, 4% – печеню. Сало своєю улюбленою стравою вважають лише 4% опитаних українців. 

Серед випічки і десертів (9%) респондентів віддали перевагу сирникам, пирогам і пиріжкам, морозиву, сирній запіканці та фруктам. Серед млинців (4%) найбільш популярні з сиром.

Окрім борщу серед перших страв українці люблять окрошку (2%), солянку, зелений борщ, бульйон, капусняк, харчо, гороховий суп та розсольник. 

Серед каш (4%) – гречану, молочну, вівсяну та куліш. 

Цікаво, що на заході країни популярнішими є голубці, вареники та деруни, в центрі – рибні страви, холодець і сало. В північному регіоні частіше обирають картоплю, різні супи та відбивні, на півдні – пельмені, смажену картоплю, а також плов. На сході і Донбасі надають перевагу салатам і м'ясним стравам, зокрема, «Олів'є» та шашлику. Також тут полюбляють окрошку та салат «Шуба». 

Джерело: ТСН
Розділи: Здоровий спосіб життя

22 грудня

Інші дати
Народився Данило Самойлович
(1744, с.Янівка, Чернігівська область - 1805) – український медик, засновник епідеміології в Російській імперії, фундатор першого в Україні наукового медичного товариства. Першим довів можливість протичумного щеплення.
Розгорнути
Народилася Марко Вовчок (Марія Вілінська)
(1833, Росія – 1907) – українська письменниця. Автор повістей «Інститутка», «Кармелюк», «Невільничка», «Сава Чалий».
«Вже нігде нема такого широкого степу, веселого краю, як у нас. Таки нема, нема, нема та й нема! Де такі тихії села? де такії поважнії, ставнії люде? Де дівчата з такими бровами? Згадати любо, побачити мило, тільки що жити там трудно» (Марко Вовчок)
Розгорнути
День енергетика
Свято встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи працівників енергетики та електротехнічної промисловості України…» згідно Указу Президента України «Про День енергетика» від 12 листопада 1993 р. № 522/93.
Розгорнути
День працівників дипломатичної служби
Свято встановлено в Україні «…ураховуючи важливу роль працівників дипломатичної служби України у підтриманні мирного і взаємовигідного співробітництва України з членами міжнародного співтовариства, забезпеченні при цьому національних інтересів і безпеки України, а також захисті прав та інтересів громадян і юридичних осіб України за кордоном…» згідно Указу Президента України «Про День працівників дипломатичної служби» від 21 листопада 2005 р. № 1639/2005.
Розгорнути