chrome firefox opera safari iexplorer

Десять міст для справжніх веломанів

08 січня 2014 о 14:16

 

 

velocity

 

Велосипед – це зручно, корисно для здоров’я та… весело! До того ж це тренд, і сучасна молодь все частіше віддає перевагу такому екологічному та комфортному транспорту. Цікаво, що більшість велосипедів використовуються як засіб пересування, і лише 1% відводиться для спортивних змагань. З метою відпочинку велосипеди використовують близько 30% власників, серед яких – жителі різних міст по всьому світу. Чимало в цьому допомагає велопрокат – напрочуд популярна послуга. Нижче – перелік інших міст, в яких любителі велосипедів почуватимуться найбільш природно.

 

 

 

1) Нью-Йорк

 

DCIM100GOPRO

 

Нью-Йорк цього літа поповнив перелік міст, в яких працюють автоматизовані мережі прокату велосипедів. Сервіс Citi Bike було створено за звичайним принципом: скориставшись ключем-карткою, людина може взяти велосипед в одному з 330 пунктів, а після прогулянки припаркувати свій транспорт в іншому, спеціально обладнаному для цього місці. За необмежене користування цією чудовою опцією власник двоколісного засобу пересування має заплатити лише $95 на рік, щоправда, час поїздки обмежено – 45 хвилин кожна. За перші десять днів послугою скористалося близько 100 000 людей – очевидно, що така пропозиція є хітовою.

 

2) Париж

 

paris-bike

 

У Парижі городяни та гості місти мають можливість користуватися загальнодоступними велосипедами з 2007 року. Velib – найбільш розгалужена мережа велопрокату в світі, яка налічує більше 20 000 велосипедів у 1800 пунктах. Спонсорами є як міська влада, так і приватна компанія JC Decaux – вдале поєднання капіталовкладень.

 

3) Лондон

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Лондонська мережа London Cycle Hire, яка працює з 2010 году, носить неофіційну назву «Борис Байкз», а все через пристрасть мера міста Бориса Джонсона, до двохколісного транспорту. Популяризація велосипедів – вдалий метод боротьби із заторами на дорогах та забрудненням довколишнього середовища. Навіть принц Уільям та герцогиня Кетрін регулярно катаються міськими вулицями – так тримати, столиця Туманного Альбіону!

 

4) Монреаль

 

Canon 7 with Nikkor 5cm F/2 H.C  (Lomography Color 400 film)

 

Програма Bixi, назва якох походить від двох слов, “bike” і “taxi”, користується в Монреалі шаленою популярністю. На вулицях міста є 400 станцій та 5 тисяч велосипедів, які там припарковано. Жодні погодні умови не можуть стати перешкодою для бажаючих насолодитися еко-прогулянкою: приклад, який надихає.

 

5) Амстердам

 

amsterdam

 

Амстердам можна сміливо назвати велосипедною столицею світу, адже велосипедів там більше, аніж жителів. Непогана статистика, чи не так? Масові велопробіги та одиночні прогулянки однаково популярні, а ще цікавою є традиція урочисто скидати у воду старого двоколісного друга.

 

6) Чаттануга

 

chattanooga-bicycle-bike-transit

 

Чаттануга – порівняно невелике місто в США, населення якого складає близько 170 000 жителів. Тим не менш, у місті є власна автоматизована система прокату Bicycle Transit System, яка працює без перебоїв. Мережа невелика: лише 30 пунктів, проте наявних велосипедів цілком вистачає.

 

7) Стенфорд

 

stanford-bike

 

Велосипедисти – основна складова міського руху, адже в Стенфордський університет студенти їздять саме так. 15 000 велосипедів на 20 000 учнів – статистика вражаюча.

 

8) Сан-Франциско

 

san-francisco-bike

 

В Сан-Франциско створено всі умови для веломанів –  окрім пунктів прокату, є навіть особлива «Коаліція велосипедистів Сан-Франциско», яка налічує 12 000 учасників.

 

9) Портленд

 

The City that Bikes

 

Можливо, в американському Портленді не така величезна кількість велосипедів, але турів та доріжок – хоч відбавляй. Навіть портлендська міська поліція міняє чотири колеса на два, коли виїжджає на патрулювання.

 

10) Бостон

 

boston-bike

 

Більшість жителів Бостона віддає перевагу міському транспорту та велосипедом, що відрізняє їх від багатьох інших американців. В Бостоні працює Hubway, сервіс, який може запропонувати 1000 байків всім бажаючим. Абонемент можна придбати на місяць, на рік або брати транспорт за погодинну оплату.

Залишається тільки одне – побажати нашій країні стрімкого розвитку та нових вело доріжок! Нехай на шляху веломанів не буде жодних перешкод, адже такі захоплення роблять наш світ кращим.