chrome firefox opera safari iexplorer

Європарламент повністю підтримав Україну і вимагає виведення російських військ з Криму

13 березня 2014 о 15:42

Європейський парламент ухвалив резолюцію на підтримку української влади.

Як повідомляється в тексті документа, Крим є невід'ємною частиною території України і «був визнаний такою РФ і міжнародним співтовариством».

Таким чином, євродепутати закликали до врегулювання кризи, «виведення всіх збройних сил, які незаконно перебувають на українській території», а також вимагають «повної поваги до міжнародного права і зобов'язань, які випливають з чинних конвенцій».

В резолюції йдеться також про те, що згідно з конституцією України, Крим може організовувати референдуми з питань місцевого значення, а не зі змін кордонів, визнаних на міжнародному рівні. Тому, «референдум з питання приєднання до РФ буде розцінюватися як незаконний».

Європейські депутати висловили переконання в тому, що «налагодження конструктивного діалогу є кращим засобом домогтися прогресу на шляху вирішення будь-якого конфлікту та досягнення довгострокової стабільності в Україні».

Крім того, Європарламент закликав світ підтримати Україну.

Євродепутати висловилися за розгортання місії спостерігачів ОБСЄ в Криму, підтримали ініціативу створення контактної групи під егідою ОБСЄ.

Також Європарламент вказав на те, що відповідно до статті 49 Договору про ЄС, «Україна, як і будь-яка інша держава Європи, яка має європейську перспективу і може подавати прохання про вступ до союзу за умови приєднання до демократичних принципів і поваги фундаментальних свобод, прав людини, прав меншин, а також правової держави».

Нагадаємо, США відмовилися визнавати будь-які рішення референдуму в Криму 16 березня.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

8 травня

Інші дати
Микола Козловський
1921 –  український майстер фотографічних справ. Лауреат Шевченківської премії за фотоальбом «Києве мій».  
Розгорнути
Народився Данило Лідер
(1917, с. Вікторівка, Росія - 2002) - художник театру, педагог. Народний художник України. Серед найвідоміших робіт: оформлення вистав "Ярослав Мудрий" І. Кочерги, "Король Лір" В. Шекспіра, "Дядя Ваня" А. Чехова, "Візит старої дами" Ф. Дюрренматта, "Тев'є-Тевель" за Шолом Алейхемом.
Розгорнути
Народилася Надія Кибальчич
(1878, с. Ясногород Житомирської обл. - 1914) - українська письменниця, перекладачка. Автор книжок "Поезії", "Дитячі оповідання", "Малий Ніно", "Спогади кота Сивка" та ін.
Розгорнути
Народився Василь Вовк-Карачевський
(1834, с. Дуболучівка Чернігівської обл. - 1893) - український громадсько-культурний діяч, публіцист, перекладач, Автор публіцистичних сатей, історичних досліджень ("Канів і його коротка історія"), перекладів праць М. Костомарова, М. Дашкевича, В. Антоновича.
Розгорнути