chrome firefox opera safari iexplorer

20–30 хвилин ранкового сонячного світла допоможуть стати стрункішим

11 квітня 2014 о 10:29

Американські дослідники Північно-Західного університету Фейнберга в Чикаго під час невеликого експерименту виявили зв’язок між здоровим ІМТ і кількістю сонячного світла, яке отримують люди.

Виявилося, що люди, які встають рано, зазвичай стрункіше тих, хто любить подовше повалятися в ліжку при запнутих шторах. Справа в тому, що сонячне світло відіграє велику роль в циркадних ритмах, які допомагають регулювати енергетичний баланс.

Американські вчені рекомендують спробувати прокидатися раніше, щоб стати стрункішим.

Проведене дослідження, в якому взяли участь 54 добровольця, показало, що люди, схильні частому впливу сонця, втрачали вагу без спорту і змін у харчуванні.

«Чим раніше людина відчуває сонячне світло в перебігу дня, тим менше її ІМТ, і навпаки — ті, хто отримував сонячне світло пізніше, мав гірші показники ІМТ у групі», — сказала провідний автор експерименту, професор асоціації дослідників неврології при Північно-Західному університеті Фейнберга.

Середній вік учасників експерименту становив 30 років. Для спостереження за освітленістю і циклами сну людей використовувалися спеціальні монітори на зап’ястях. Вони фіксували і вносили в журнал всі зміни протягом семи днів.

У результаті було встановлено, що саме ранкове світло, незалежно від рівня фізичної активності, рівня споживаних калорій, часу сну і віку, допомагало учасникам худнути.

Вчені з’ясували, що частка впливу ранкового сонячного світла на здоровий ІМТ не менше 20 %.

«Світло є найпотужнішим реагентом, який регулює добові ритми і синхронізує внутрішній біологічний годинник з реальним часом. А це відіграє важливу роль у становленні енергетичного балансу», — сказала старший автор дослідження Філліс Зеє.

Всього 20–30 хвилин сонячного світла потрібно отримати в період з 8 до 9 години ранку для того щоб індекс маси тіла почав приходити в норму.

30 квітня

Інші дати
Народився Василь Шевчук
(1932, с. Бараші Житомирської обл. - 1999) - український письменник, автор поетичних збірок, повістей, історичних романів,  дилогії про Тараса Шевченка  "Син волі", переспіву "Слова про Ігорів похід".
Розгорнути
Народився Олександр Федоровський
(1885, м.Лебедин, Сумська область - 1939) - український геолог, палеонтолог. Автор розвідок та статей з геології та археології Харківщини.
Розгорнути
Народилася Олександра Єфименко
(1848, Росія – 1917) - український історик, етнограф. Перша жінка – доктор історії в Російській імперії. Автор праці «Історія українського народу».
Два кольори мої два кольори Оба на полотні, в душі моїй оба. Два кольори мої два кольори: Червоне то любов, а чорне то журба. (Дмитро Павличко).
Розгорнути